VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In jaar van de mega-overnames zijn ook Nederlandse giganten prooi

Enkele grote Nederlandse bedrijven zijn dit jaar onderwerp van geruchten. Het is vooralsnog bij speculatie gebleven, maar als statistieken een voorspellende waarde hebben is de kans groot dat er minstens één megadeal aankomt.

DSM was donderdag het jongste onderwerp van overnamegeruchten. Het Duitse Evonik zou willen uitbreiden op het terrein van voedingssupplementen en daarom interesse hebben om DSM over te nemen.

Hiermee schaart de Limburgse chemie- en voedingsmiddelenproducent zich in een aardig rijtje. Eerder dit jaar doken al geruchten op dat een groep investeerders Unilever zouden willen kopen en opbreken.

Vorige maand kwam naar buiten dat SABMiller Heineken een overnamebod had gedaan. De bevestiging dat de bierbrouwer het bod had afgeslagen voedde vervolgens speculaties over nieuwe wereldwijde bierfusies.

Jager
Nederlandse giganten worden zelf ook regelmatig genoemd als mogelijke overnemende partijen. Unilever zou bijvoorbeeld interesse hebben in tandpastaproducent Colgate. De beurswaarde van Colgate is circa 60 miljard dollar, dus dat zou een megadeal zijn.

In september werd AkzoNobel genoemd als gegadigde voor autolakkenproducent Axalta, een bedrijf dat 7 miljard dollar waard is. Rond Shell wint het gerucht dat het tijd is voor een fusie met BP de laatste maanden ook weer aan kracht.

Megafusies
De speculaties over grote overnames door Nederlandse bedrijven worden mede gevoed door het gunstige overnameklimaat. 2014 is door Bloomberg al het jaar van de megafusie gedoopt. De totale omvang van mega-overnames heeft dit jaar van 788 miljard dollar.

Voor geruchten in de media geldt dat ze bijna altijd gevoed worden door bronnen met vertrouwelijke informatie. Het lekken is dan een middel dat kopers of verkopers een duwtje in de rug moet geven.

Dat werkt niet altijd, maar uit onderzoek blijkt dat geruchten vaak wel degelijk uitkomen. Een studie uit 1996 naar geruchten in de media kwam tot de conclusie dat het in tot een overname kwam. Een kleiner onderzoek uit 1990 kwam tot 43 procent.

Als we de conclusies uit deze twintig jaar oude studie gemakshalve doortrekken naar de Amsterdamse beurs van vandaag dan zou dat betekenen dat van de drie genoemde grootmachten - Unilever, Heineken en DSM - er één inderdaad betrokken zal zijn bij een megadeal.

Het is wachten totdat geruchten, leugens en statistieken plaats maken voor feiten.