Zoek

Meer bonussen dan ooit

Volgens topman Lloyd Blankfein van Goldman Sachs, is het een goed teken. De grote drie van Wall Street: Goldman Sachs, Morgan Stanley en JP Morgan Chase zijn van plan eind dit jaar meer bonussen dan ooit te betalen.

Maar Blankfein vindt ook dat banken eigenlijk ‘het werk van God‘ doen, vanwege het maatschappelijk belang dat ze dienen, zo zei hij zondag in een interview met de Britse krant Sunday Times.

De topman van Goldman Sachs kreeg na zijn uitspraken een storm van kritiek over zich heen en ook de bonusplannen zullen naar verwachting met een soortgelijke protest onthaald worden.

Want de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie is nog niet voorbij en meerdere banken liggen wereldwijd nog aan een staatsinfuus, of de bonusbonanza steekt al weer de kop op.

Toch zullen de ‘Grote Drie' naar verwachting van analisten dit jaar een recordbedrag aan bonussen uitkeren van bijna 30 miljard dollar.

Dat is een stijging van 60 procent ten opzichte van vorig jaar en 3 miljard meer dan het huidige record van 26,8 miljard, dat uit 2007 dateert.

Persbureau Bloomberg berekende dat dit, verdeeld over 119.000 werknemers, neerkomt op 250.400 dollar per persoon. Ofwel vijf keer het gemiddelde inkomen (50.303 dollar) van een Amerikaans gezin vorig jaar.

Naar verwachting doen de banken toch nog een concessie. Ze betalen waarschijnlijk vooral in aandelen en cash. Dit vanwege druk van de overheid om salarissen te verbinden met resultaten op de lange termijn.

Reageer op dit artikel


Om te kunnen reageren dient u in te loggen.
Uw reactie verschijnt op deze website. Wees voorzichtig met persoonlijke gegevens op internet.

Heeft u nog geen gebruikersnaam, klik hier

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Fondsen selecteren en zien

Niet de juiste FlashPlugin?
U heeft waarschijnlijk niet de juiste FlashPlugin geinstalleerd.

De laatste versie kun u hier verkrijgen. U wordt dan naar een andere pagina doorverwezen waar u de juiste plugin kunt downloaden en installeren.

Het zou ook kunnen dat javascript uit staat in uw browser. Deze dient u aan te zetten.

80dB