VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opkomende markten heten vanaf nu de Next Eleven

De afsluiting van een decennium is een goede gelegenheid om wat perspectieven om te kieperen. China en India zijn niet langer opkomende markten. Die term is vanaf nu bestemd voor de ‘Next Eleven'.

Het is de gemene deler in voorspellingen voor 2011: groei - ook op de beurzen- moet komen vanuit de BRIC-landen.

Brazilië, Rusland, India en China zijn relatief snel van de mondiale crisis hersteld en jagen nu de wereldeconomie aan.

Veel westerse bedrijven trekken steeds meer naar deze landen om te gaan profiteren van de aantrekkende vraag naar hun producten door de steeds rijker wordende consumenten daar.

Want de bevolking in de BRIC-landen laat het geld behoorlijk rollen. Nog steeds consumeren de miljarden inwoners van de vier landen minder dan Europa en de Verenigde Staten, maar de inhaalrace is indrukwekkend.

Sinds 2000 is de consumptie in de BRIC-landen verdubbeld, terwijl die in de Verenigde Staten maar met een vijfde toenam. En die trend zet door.

BRIC wordt groei
Het is dan ook niet meer gepast om de BRIC-landen voortaan opkomende landen te noemen, zegt van Goldman Sachs, de man die het acroniem ‘BRIC' in 2003 heeft bedacht. Hij spreekt voortaan liever van ‘groeilanden'.

Dat biedt meteen het perspectief om door te speuren naar minder bekende groeiparels.

O'Neill heeft vijf jaar terug al dat in het nieuwe decennium de rol van opkomende economieën moet overnemen. Hij noemde ze de Next Eleven, een groep landen die komende tien jaar een belangrijke rol moeten gaan spelen in de wereld.

Het gaat om Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Zuid-Korea, Mexico, Nigeria, Pakistan, Filippijnen, Turkije en Vietnam.

De verschillen in dit blok van landen zijn op het eerste gezicht groter dan de overeenkomsten. Zuid-Korea wordt algemeen gezien als een ontwikkelde markt en Mexico wordt zelfs wel eens tot de BRIC-landen gerekend.

Aan de andere kant moeten Bangladesh en Iran nog gigantische inhaalslagen maken, zo erkent ook Goldman Sachs.

Ook in appetijt voor buitenlandse investeringen zijn de verschillen levensgroot. In Vietnam en Nigeria is buitenlands kapitaal welkom, in Iran vrijwel niet.

Snelle bevolkingsgroei
De Next Eleven, N11, zijn per saldo de volgende 11 landen met een omvangrijke, snel groeiende bevolking. Opvallende gemene deler is het snelle opleving na de afgelopen crisis. Vooral het herstel in Turkije en Indonesië is indrukwekkend.

Voor beleggers was de aandelenmarkt van afgelopen jaar veel lucratiever dan . Het beursgenoteerde bedrijfsleven in versloeg BRIC-land Rusland met afstand.

Goldman Sachs is afgelopen jaren veel aandacht blijven besteden aan de N11. En niet voor niets. Steeds meer investeerders zien kansen in het bonte gezelschap aan groeiers. Ook voor beleggers zijn er mogelijkheden om te investeren. Zo zijn er al jaren trackers op opkomende landen als .