VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Braziliaanse aantrekkingskracht op beleggers en bedrijven heeft keerzijde

Brazilië blijft een van de lievelingslanden van bedrijven en beleggers. Met dank aan de enorme groei en bijkomende mogelijkheden. Investeren in het land blijft risicovol. Voor bedrijven en beleggers.

Voor beleggers is het acroniem BRIC nog steeds een toverwoord. Door snelle groei en uitzonderlijke veerkracht hebben Brazilië, Rusland, India en China de wereldeconomie afgelopen jaren nog enigszins draaiend gehouden.

Bij de komende presentatie van de jaarverslagen zal een behoorlijk aantal beursfondsen hun ambities herhalen voor uitbreiding in die groeilanden.

Nu al zijn Nederlandse bedrijven opvallend actief in Brazilië, de enige ‘westerse' pendant binnen het veelbelovende kwartet landen.

Nederland behoort zelfs tot de drie grootste buitenlandse investeerders in Brazilië. Het gaat dan niet alleen om grote jongens als TNT, Unilever, AkzoNobel. Ook oliegerelateerde bedrijven als en Fugro weten te profiteren van de ontsluiting van Braziliaanse olievelden.

Ook de wat kleinere beursfondsen zien handel in Brazilië. CSM heeft er een fabriek voor bioplastic. Midkapper Nutreco heeft eind 2009 om vandaar uit verder te groeien.

Ingenieursbureau Arcadis heeft op eenzelfde manier gekozen voor een uitbreiding via een lokale partner. Het  is een joint venture aangegaan met de lokale speler Logos. Door de spin-off die daarvan af komt in het land weten op te bouwen.

Als veel partijen dezelfde kant op rennen is het goed om na te gaan wat de risico's zijn. Eerst de positieve kant. Door enorme vooruitgang afgelopen jaren is Brazilië inmiddels de tiende economie van de wereld. De politiek is redelijk stabiel en de inflatie met vier procent laag voor een land met forse groeischeuten.

De grote hoeveelheid bodemschatten en de rijker wordende bevolking (190 miljoen inwonenrs) maakt het land een niet te missen kans voor fondsen die mikken op de consumentenmarkt of grondstoffen.

De keerzijde
Een keerzijde is er ook. De Nederlands-Braziliaanse Kamer van Koophandel heeft 200 Nederlandse bedrijven gevolgd die in de periode 1995 - 2005 in Brazilië actief waren. Een kwart van deze bedrijven bestond in 2005 niet meer.

De volgende 25 procent kon alleen nog fictief getraceerd worden. En van de overgebleven 100 bedrijven bleek de helft verlies te lijden. Een andere cultuur van zaken doen en omvangrijke bureaucratie zijn duidelijke struikelblokken voor ondernemers.

Beleggers vinden Braziliaanse staatsobligaties inmiddels minder risicovol dan Belgisch, Portugees, Spaans of Italiaans schatkistpapier. Dat blijkt althans uit premies die worden gerekend op de CDS-markt, de handel in verzekeringen tegen kredietrisico. Maar dat zegt meer over de problemen van waar die Europese landen mee worstelen.

Afgaande op de premies die betaald moeten worden voor Credit Default Swap schatten beleggers de betrouwbaarheid van de Braziliaanse overheid vergelijkbaar aan die van Peru, Mexico, Colombia en Israel.

Outperformance
Veel aandelenbeleggers hebben zich afgelopen jaren niet laten afschrikken door risico. De goede prestaties van Braziliaanse aandelen getuigt daarvan. De Bovespa-index mag vorig jaar dan vlak zijn geweest, bezien over de afgelopen vijf jaar is er sprake van een koersverdubbeling. Afgezet tegen de Amerikaanse S&P 500 die over die periode per saldo niet van zijn plek is gekomen, is dat een aanzienlijke outperformance.

Toch blijft beleggen in individuele Braziliaanse bedrijven riskant. Braziliaanse bedrijven staan erom bekend weinig transparant te zijn en geheel onomstreden in hun bedrijfsvoering zijn ze ook al niet.

Volgens Bloomberg bedraagt de koers-winstverhouding ruim 14 op basis van winstramingen over 2010. Dat lijkt niet overdreven, maar beleggers lopen ook nog een valutarisico. De Braziliaanse real is het afgelopen jaar flink gestegen door de grote vraag naar grondstoffen.

Indirect beleggen in de regio is een alternatief. Dat kan via een van de Nederlandse beursfondsen met belangen in Brazilië. Of door te kiezen uit de ruime collectie beleggingsfondsen met focus op Brazilië.