VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kansen en onzekerheid voor Euronext Amsterdam bij scheiding van NYSE

Door het bod van de Amerikaanse derivatenbeurs ICE op NYSE Euronext wordt het beurzenlandschap aardig door elkaar geschud. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Met een bod van 8,2 miljard dollar is het concentratiespel onder de verschillende effectenbeurzen weer volledig op de wagen.

ICE, gespecialiseerd in derivaten op energie- en grondstoffen, had vorig jaar al interesse getoond in NYSE Euronext maar deed die bieding samen met Nasdaq.

De combinatie Nasdaq NYSE kwam er niet door bij mededingingsautoriteiten.

Splitsing
Het is ICE vooral om de in Londen gevestigde derivatenbeurs LIFFE (London International Financial Futures ans Options Exchange) te doen. Dat is de derde derivatenmarkt ter wereld.

Euronext wist LIFFE begin 2002 voor de neus van de London Stock Exchange (LSE) weg te kapen.

ICE heeft al laten doorschemeren de Euronext beurzen (circa 10 procent van de nieuwe combinatie) te zijner tijd te willen
afsplitsen, mogelijk via een separate beursgang.

Daarmee zou de fusie tussen New York Stock Exchange (NYSE) en Euronext uit 2007 weer ongedaan worden gemaakt.

Onzekerheid troef...
Deze afsplitsing van de Amerikaanse beurs zal een zeer opmerkelijke stap zijn en voor de Euronext-beurzen voor veel onzekerheid gaan zorgen.

De strategie gericht op internationalisatie en schaalvoordelen valt immers weg, terwijl Euronext ook de diversificatie- en synergievoordelen met LIFFE wordt ontnomen.

Bovendien ontstaat onzekerheid over de clearing, de afwikkeling van orders. Dat loopt nu via het bedrijf Clearnet. NYSE Euronext wilde dit op termijn zelf gaan doen. Onduidelijk is hoe dat zal zijn voor een zelfstandig Euronext.

En juist dit is een essentieel onderdeel waar bij beleggers absoluut geen onzekerheid over mag bestaan. Is dat wel het geval dan zal Euronext dat ongetwijfeld merken in lagere handelsvolumes.

Het wordt sowieso de vraag of Euronext niet ondergesneeuwd raakt in het nieuwe speelveld, waar ook de concurrentie van andere beurzen als TOM en Chi-X zich steeds meer doen gelden.

Onlangs nam de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq nog een 25 procentbelang in optiebeurs TOM, opgericht door BinckBank en Optiver.

..maar ook kansen
Tegenover al deze onzekerheden staat dat de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs alsmede de in 2002 aangesloten beurs van Lissabon (BVLP) onder het juk van de NYSE vandaan komen.

Sinds de fusie met NYSE is het duidelijk dat de beslissingen aan de andere kant van de oceaan worden genomen en niet altijd even gunstig uitpakken voor bijvoorbeeld de Amsterdamse beurs. Wat te denken van de tariefsverhoging voor kleinere fondsen.

Dat was wellicht anders geweest als een fusie tussen Euronext en een van die andere grote Europese beurzen, Deutsche Börse en de LSE, doorgang had gevonden. Dan was sprake geweest van een Europese superbeurs, sterk in effecten en derivaten.

Voor een zelfstandig Euronext zijn wel degelijk kansen weggelegd. Zo kan het meer werk maken van het aantrekken van nieuwe beursnoteringen en lonkt zelfs een samengaan met Deutsche Börse weer.

Dit ketste afgelopen februari af omdat Brussel van mening was dat de combinatie van LIFFE met de Duitse derivatenbeurs Eurex een te grote marktkracht zou hebben.