VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Economische barometer Randstad geeft storm aan

De cijfers van Randstad zijn van oudsher een afspiegeling van de economische situatie wereldwijd. En dan valt er momenteel weinig te genieten.

Het laatste kwartaal van 2011 voor uitzendbureau Randstad was slechter dan verwacht. De omzet steeg met 13 procent tot 4,4 miljard euro, maar het bedrijfsresultaat nam maar met 1 procent toe.

Netto werd er zelfs een verlies geboekt: 16,5 miljoen euro. Zoals vaker is Randstad een perfecte barometer voor de economische toestand in de wereld.

Randstad-topman Ben Noteboom gaf aan dat hij in Noord-Amerika ziet dat de economie aansterkt, terwijl er in Europa juist een terugval te zien is. Ook op de Aziatische markten stelt Noteboom dat er ‘enige onzekerheid' ingeslopen is.

Marktaandeel omhoog
Randstad wist haar marktaandeel in de Verenigde Staten en Frankrijk op te schroeven. In de Verenigde Staten werd het bedrijf daarbij geholpen door de overname van SFN Group in september. Randstad behaalt nu zo'n 20 procent van de totale omzet in de VS.

In Nederland gaat het met het marktaandeel ook weer de goede kant op, na een dip in 2010. Wel is er op de thuismarkt sprake van een aanhoudend lagere vraag doordat overheidsdiensten minder gebruik maken van tijdelijk personeel.

Lichtpuntje is dat hier in het vierde kwartaal wel een stabilisatie op een laag niveau zichtbaar lijkt. Bezuinigingen zorgen er ook voor dat Randstad in het Verenigd Koninkrijk en Spanje vorig jaar de omzet flink zag teruglopen ten opzichte van 2010.

In Duitsland gaat het iets beter, maar ook hier ziet Randstad een vertraging van de groei en toenemende concurrentie.

Groei zit erin
De organische groei kwam uit op 4 procent, en dat was volgens analisten beter dan verwacht. De bruto (EBITA) winstmarges vielen over het algemeen wel tegen, vooral in Nederland waar Randstad ruim en kwart van de EBITA vandaan haalt.

Zorgelijk voor het lopende kwartaal is dat de organische groei in januari van dit jaar 2 procent negatief was. Er zit een verschuiving in de omzetmix naar industrieactiviteiten met lagere marges. Om de winstgevendheid te verbeteren zou Randstad een boost kunnen gebruiken van het witte-boorden'- segment.

Al met al geven de cijfers een gemengd beeld. In de VS is het nog niet zo beroerd en de stabilisering van de volumes bij de Nederlandse overheid (op een laag niveau) geven wat hoop.

Per saldo geeft de economische barometer, die Randstad is, echter duidelijk ‘onbestendig tot stormachtig' aan.

Analisten zullen hun taxaties voor Randstad dan ook vermoedelijk gaan verlagen de komende dagen. Dat zal de koers geen goed doen. De eerste daling volgde al op de cijfers.




Gerelateerde artikelen