VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express geeft zich nog niet gewonnen

TNT Express heeft het bod van UPS van 9 euro per aandeel afgewezen. De jaarcijfers van het concern vertellen duidelijk dat de Amerikanen dieper in de buidel moeten tasten.

De pakketjesbezorger heeft geen overname nodig om weer uit het dal te klimmen. Dat is de boodschap die duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers doorschemert.

TNT Express wil zich als sterk en onafhankelijk bedrijf vooral richten op de Europese activiteiten. Laat de sterke marktpositie in Europa nou net de reden zijn dat bieder UPS en mogelijke andere kandidaten (FedEx) geïnteresseerd zijn in het Nederlandse bedrijf. 

Voor de problematische Braziliaanse en Chinese activiteiten gaat TNT Express juist op zoek naar partnerships. De blootstelling aan vaste intercontinentale capaciteit zal topvrouw Marie Christine Lombard proberen te verminderen door samenwerkingsovereenkomsten aan te gaan met toonaangevende luchtvaartmaatschappijen. 

Huid duur verkopen
Christine Lombard lijkt te vertellen dat bieders dieper in de buidel moeten tasten voordat zij zich achter het bod schaart. En dit is niet vreemd, UPS slaat toe op een moment dat het aandeel TNT Express rake klappen kreeg.

Bovendien zullen de Amerikanen er van op de hoogte zijn dat de grootste aandeelhouder in TNT Express, het afgesplitste onderdeel PostNL (29,9 procentbelang) naarstig op zoek naar geld is.


Door eerdere afboekingen op TNT Express vanwege de flinke koersval van dit aandeel en oplopende pensioenverplichtingen dreigt het eigen vermogen van het postbedrijf negatief te worden.

Op een gemarginaliseerde beurskoers is de overnamepremie van ruim 40 procent geen vetpot, maar PostNL heeft dringend geld nodig.

Veel voordelen
Door de overname kan UPS behoorlijke kostenbesparingen realiseren. Analisten becijferen de kostenbesparingen die UPS voornamelijk in Europa kan realiseren op liefst 350 miljoen euro.

Beleggers TNT Express lijken hier iets van te willen terugzien in de vorm van een vettere overnamepremie. Zo lijkt de beurskoers, die ruim 10 procent boven het bod van UPS staat, te vertellen.

Het aandeel kan natuurlijk ook hoger staan omdat beleggers er op rekenen dat FedEx zich in de strijd gooit en een hoger bod op tafel legt.

Matige cijfers
De cijfers die TNT Express publiceert vallen tegen. Onderliggend voldoet het bedrijf met een operationeel jaarresultaat van 228 miljoen euro nog wel min of meer aan de verwachtingen, maar door aanhoudende forse afboekingen schrijft het dieprode cijfers.

Over 2011 werd een nettoverlies geleden van liefst 270 miljoen euro, tegen nog een plus van 66 miljoen euro in 2010.

Het vierde kwartaal van 2011 bracht een verlies van 173 miljoen euro, voornamelijk door een hernieuwde afboeking op de operaties in Brazilië van dit maal 104 miljoen euro.

TNT heeft het afgelopen jaar in totaal 360 miljoen euro verlies geleden in Zuid-Amerika. Het kampt hier met problemen bij de integratie van overgenomen bedrijven en heeft daardoor veel klanten verloren.

Toch denkt TNT hier op schema te liggen. In de tweede helft van 2012 moeten hier weer zwarte cijfers worden geschreven. 

Voor zowel Brazilië als de Chinese operaties, waar eveneens verlies wordt geleden, gaat TNT Express op zoek naar (lokale) partners, terwijl het de focus legt op Europa.

Hier staan de resultaten ook onder druk. De operationele marge zakte van 8,3 procent naar 7,9 procent, net onder de eigen doelstelling van 8-9 procent. Naarmate het jaar vorderde nam de omzet- en margedruk hier toe.




Gerelateerde artikelen