VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom verwacht weinig beterschap dit jaar

De omzet van TomTom krimpt verder en de vooruitzichten voor winstgevendheid zijn mager. De navigatieproducent heeft nog een lange weg te gaan in de transformatie van navigatiekastjes naar slimme software.

TomTom is als twee roeibootjes. Het concern staat met anderhalf been in het ene zinkende bootje, dat symbool staat voor de inzakkende verkoop van losse navigatiekastjes.

Het bedrijf probeert al enige tijd over te springen naar de andere platbodem, waarin veel omzet en winst moet komen uit slimme software voor verkeer.

Intussen drijven de bootjes uit elkaar en is het de vraag of TomTom ver genoeg kan springen.

Na de jaarcijfers over 2011 is in ieder geval duidelijk dat de leegloop bij de verkoop van navigatiekastjes (hardware) bij lange na nog niet wordt gecompenseerd door verkoop van slimme verkeersinformatie (software). Gevolg een bedrijf met een krimpende omzet en een krimpende marge.


TomTom houdt in zijn rapportage de moed erin. Het concern meldt "omzetgroei in alle markten behalve die van PNDs (navigatiekastjes)".

Die laatste is nog steeds veruit de grootste divisie ondanks instortende omzetcijfers -in 2011 daalde de kastjesverkoop met een procent of dertig.

Druk
Ook de marges bij TomTom staan onder druk. Voor het hele concern daalde de bruto winstgevendheid in het vierde kwartaal tot 46 procent, dezelfde bruto marge als in de laatste maanden van 2010, wanneer stunten met de prijzen gebruikelijk is. Maar flink minder dan een kwartaal eerder.

DE OMZETTEN VAN TOMTOM 

TomTom geeft geen informatie over de winstgevendheid per divisie. En dat is jammer, want zo is niet na te gaan waar de neergang zit. Het concern heeft lang beweerd dat de overgang van hardware (kastjes) naar software moet zorgen voor een opkikker in winstgevendheid. Dat blijkt in ieder geval niet uit deze cijfers.

Tijd
Over de nabije toekomst is TomTom niet erg enthousiast. Het bedrijf stuurt op een winst per aandeel van 35 eurocent. Afgelopen jaar kwam de winst per aandeel nog uit op 55 eurocent. Let wel, dit laatste winstcijfer is geschoond voor eenmalige tegenvallers en die waren er afgelopen jaar.

In juli schreef het concern meer dan een half miljard af op het in 2007 overgenomen TeleAtlas. Cynici zouden kunnen zeggen dat TomTom onder de streep dezelfde winstgevendheid wil halen als vorig jaar en een nieuwe tegenvaller daarbij incalculeert.

Als het aan TomTom ligt is de toekomst van het bedrijf er een waarin het zwaartepunt verschuift van de consumenten- naar de zakelijke markt. De vraag is of het genoeg tijd krijgt om die transitie zelfstandig te voltooien.




Gerelateerde artikelen