VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 maart 2012

Aandeelhouders Ahold zien hogere dividenden tegemoet

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Tegenover een wat lagere omzetgroei van Ahold in de laatste maanden staat een sterk verbeterde winstgevendheid. De onderneming zit op een grote berg kasgeld en aandeelhouders mogen een groeiend dividendbedrag tegemoet zien.

Ahold presteerde het afgelopen kwartaal prima in een moeilijke markt. De omzetgroei was iets lager dan in de rest van 2011.

Maar de winstgevendheid verbeterde sterk en zorgde voor het grootste deel van de stijging van de jaarwinst.

De omzet (tegen constante wisselkoersen) nam met 4,3 procent toe tot 7,3 miljard euro. De toename van de verkopen lag daarmee over de laatste drie maanden van het jaar iets lager dan over het gehele jaar, want de jaaromzet steeg met 5,5 procent tot 30,3 miljard euro.

Winstgevendheid sterk verbeterd in vierde kwartaal
Over het gehele jaar steeg de winstgevend sterk. Het nettoresultaat steeg met 164 miljoen euro naar net iets meer dan 1 miljard euro.

De stijging van de winst is vooral te danken aan een forse verbetering in het vierde kwartaal toen het nettoresultaat omhoog ging van 154 miljoen euro naar 270 miljoen euro.

De stijging is grotendeels te danken aan een verbetering van de onderliggende operationele retailmarge, van 4,7 procent in 2010 naar 5,0 procent in 2011, en een hoger aandeel in het resultaat van joint ventures.

Omzet eerste kwartaal onder druk
Ahold verwacht dat in het lopende jaar de situatie in de levensmiddelensector niet gemakkelijker zal worden. Consumenten blijven letten op de prijs en de concurrentie zal hoog blijven.

Voor het eerste kwartaal geeft de Zaanse grootgrutter een verkapte waarschuwing voor de omzet in het eerste kwartaal: "de moeilijke economische omstandigheden en de timing van Pasen zullen de omzetgroei in het eerste kwartaal beïnvloeden."

Riante kaspositie
Desondanks heeft Ahold-topman Dick Boer vertrouwen in eigen kunnen en verhoogt het dividend tot 40 eurocent per aandeel. Een stijging van 38 procent ten opzichte van het bedrag dat over 2010 werd uitgekeerd.

De verhoging zal ongetwijfeld samenhangen met het vertrouwen in de eigen strategie en het vermogen om kasgelden te genereren. Maar ook met de grote post aan liquiditeiten die op de balans prijkt.

In het vierde kwartaal nam het bedrag op de bank toe tot 2,6 miljard euro. Onder normale omstandigheden streeft Ahold naar een veel lager bedrag aan liquide middelen, namelijk circa 1 miljard euro.

Meer geld naar de aandeelhouder
De overtollige geldmiddelen zullen worden aangewend om te investeren in groei (bijvoorbeeld de aankoop van Bol.com voor 350 miljoen euro), vermindering van de schuld en door contanten aan de aandeelhouders uit te keren (slot dividend over 2011 bedraagt 440 miljoen euro).

Afgezien van de nieuwe contanten die ieder kwartaal weer de onderneming instromen resteert een post van ruim 800 miljoen euro die Ahold te besteden heeft voor deze drie doelen.

Als concrete grote investeringen uitblijven zal een groot deel van dat bedrag terug mogen naar de aandeelhouders, want het verminderen van de schulden is met de huidige degelijke balans geen directe noodzaak.


Gerelateerde artikelen

VEB bereikt schikking met Deloitte voor VEB-leden en partners in zaak Ahold
Ahold regelt eigen bescherming liever buiten de aandeelhoudersvergadering om
Ahold passeert aandeelhouders
Ahold Delhaize heeft in de VS, België en ook online nog werk aan de winkel

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}