VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kwakkelende bedrijfsvoering brengt Heijmans verrassend groot verlies

Het leek alsof Heijmans met de winstwaarschuwing van een maand geleden alle pijn al uit de doeken had gedaan. Maar nu komt de bouwer door interne strubbelingen toch met een plotseling stevig verlies op de proppen bij haar utiliteitspoot.

Terwijl scheidend topman Gerrit Witzel, die in april na krap twee jaar het stokje doorgeeft aan Bert van der Elst, de eerste zes maanden break even kon afsluiten, ging de divisie utiliteitsbouw uiteindelijk met 17 miljoen euro toch flink in het rood.
 

Binnen die tak van sport bouwt het Rosmalense concern in opdracht van veelal lokale overheden bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, gemeentekantoren, laboratoria of datacenters. En daar kwam opeens in de tweede jaarhelft flink de klad in.

Slecht projectmanagement
Hoe dat opeens kan? Het meest voor de hand liggend zou zijn om de aderlating toe te schrijven aan een bezuinigende overheidssector.

Die moet meer dan ooit oppassen voor oplopende begrotingstekorten, een aanzwellende schuldenberg en als mogelijk gevolg daarvan moeilijkere toegang tot de obligatiemarkten om zichzelf te financieren.

Projecten afblazen of uitstellen lijkt de laatste tijd meer regel dan uitzondering. En als er wel werk is, dan tegen krappe marges die geen ruimte laten voor onverwachte tegenvallers.

Dat het Centraal Planbureau waarschuwt voor een fors oplopend begrotingstekort zonder additionele bezuinigingen doet vermoeden dat extra ingrepen op de rol staan.

Toch is het niet de overheid die aan de basis ligt van de recente misere bij Heijmans.
De problemen zitten vooral intern, zo valt op te maken uit de woorden van topman Witzel.

Hij spreekt van "onvoldoende kwaliteit in de uitvoering maar deels ook in de aansturing van de organisatie". Bovendien moest Heijmans flinke kosten maken om projecten in de wacht te kunnen slepen.

Vooral slecht projectmanagement dus. Alweer. In 2008 stond de bouwer op het randje van een faillissement nadat het enorme verliezen moest incasseren op bouwprojecten doordat deze meer tijd in beslag namen en opgelopen kosten niet aan opdrachtgevers konden worden doorberekend.

Laag niveau
Een laag consumentenvertrouwen, banken die strenger zijn bij hypotheekverstrekking en een kwakkelende economie. Allemaal factoren die de cijfers van bouwers flink beïnvloeden. En Witzel ziet daarin de komende jaren geen verbetering optreden.

"De woningmarkt zal nog een aantal jaren op een laag niveau blijven", aldus Witzel, die maar nauwelijks lichtpuntjes ziet. "Het enige segment waar nog muziek in zit, is de markt voor sociale huurwoningen en daar zetten we nu op in." Heijmans slijt die woningen aan institutionele beleggers die ze vervolgens verhuren.

En de woningmarkt is in zijn totaliteit goed voor ongeveer een derde van de concernomzet. Die lag in 2011 met 2,36 miljard euro één procent hoger uit dan een jaar eerder.

Geld toeleggen
Maar Heijmans moest geld toeleggen op het gedane werk. Het nettoverlies kwam uit op 38 miljoen euro (2010: 16 miljoen euro positief). 

Die is veroorzaakt door de eind januari gemelde afwaardering op grondposities (43 miljoen euro) omdat daar onvoldoende verdienpotentieel op zit en een afwaardering van goodwill op een overname uit 2001 (10 miljoen euro).

Zonder deze tegenvallers, het echte operationele resultaat, draaide de bouwer met 26 miljoen euro wel in de plus, al is dat wel bijna een halvering ten opzichte van 2010 toen operationeel 47 miljoen euro werd verdiend.

Ondanks de flinke min krijgen beleggers medio mei wel 35 eurocent per aandeel dividend overgemaakt. Of eigenlijk per certificaat, want echte aandelen wordt beleggers niet gegund. En dat blijft pijn doen.




Gerelateerde artikelen