VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Marges verslechteren bij bodemonderzoeker Fugro

Meer winst voor Fugro, maar niet omdat het operationeel zo lekker draait bij de bodemonderzoeker uit Leidschendam. Een meevaller bij de fiscus en gunstige valuta effecten zorgen voor een hoger resultaat.

Fugro rekende tijdens de trading update van november 2011 op een nettowinst van meer dan 260 miljoen euro.

Het is ruim 287 miljoen euro geworden, opnieuw winstgroei dus voor de bodemonderzoeker. In 2010 bleef er onder aan de streep nog 272 miljoen euro over.

Op zich is dat goed nieuws, maar het bedrijfsresultaat (ebit) van het concern laat zien dat het een moeilijk jaar achter de rug heeft. In tegenstelling tot de omzet, daalde het bedrijfsresultaat met 0,6 procent tot 349 miljoen euro, waardoor de marges flink onder druk stonden vorig jaar.

Druk
De marge verslechterde met 1,9 procentpunt tot 13,6 procent. Met name prijsdruk en de kosten die zijn gemaakt voor de integratie van negen overgenomen bedrijven zorgen volgens Fugro voor de margeverslechtering.

Concreet werd onder andere een belangrijk project op het laatste moment afgezegd door een opdrachtgever en hebben enkele projecten in Brazilië vertraging opgelopen.

Alle drie de divisies van Fugro droegen bij aan de margedruk, maar met name de survey divisie - die diensten aanbiedt ter ondersteuning van olie- en gasprojecten - had het moeilijk.

De marge nam hier af met drie procentpunt tot 19,6 procent en dit tikt aan, want de divisie is de grootste en is goed voor ruim 46 procent van de omzet.

Tegen ‘cut-throat' prijzen, zo graag willen de aannemers van offshore projecten werken. Door de felle concurrentie tussen de aannemers voelt Fugro ook druk op de prijzen, waardoor marges teruglopen.

Naast het offshore onderdeel binnen ‘survey' stond ook de subsea survey tak onder druk.

Vooruitzichten
Fugro wacht traditiegetrouw met het afgeven van verwachtingen tot de presentatie van de halfjaarcijfers, maar is wel al positief over de activiteiten in de markt.

De olie- en gasindustrie gaat naar verwachting 10 procent meer investeren dit jaar, een record als dit bedrag wordt gehaald.

De redelijk stabiele (hoge) olieprijs van ongeveer 100 dollar zorgt voor een vriendelijk investeringsklimaat, waar Fugro van hoopt te profiteren.

Vooral afgelegen en moeilijk toegankelijke plekken worden dan onderzocht door opdrachtgevers, bijvoorbeeld hele diepe wateren, wat Fugro moet kunnen uitbaten.

De positieve vooruitzichten worden ondersteund door het orderboek dat goed vol zat begin 2012. Voor 1,7 miljard euro aan werk heeft Fugro liggen, waarvan iets meer dan de helft (55 procent) zo goed als zeker is.

Eén van de weinige subonderdelen waar het werk om handen afnam was geospatial services. Dit onderdeel zag vorig jaar de marges oplopen, maar de vraag in de loop van het jaar terugvallen door bezuinigingen in de publieke sector.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen