VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Banken en brokers houden kostenvoordeel in eigen zak

Beleggers betalen niet veel minder voor hun transacties dan een jaar geleden. Intussen is een deel van de kosten voor de banken en brokers flink gedaald door de tariefdalingen op de beurs.

Dit voordeel wordt lang niet door alle banken en brokers aan de belegger doorgegeven.
 
Dat blijkt uit het VEB-Kostenonderzoek 2012.

In dit jaarlijkse onderzoek worden de kosten van beleggingen in bepaalde beleggingscategorieen, zoals aandelen, opties en turbo's, met elkaar vergeleken.

Vervolgens komen een aantal voorbeeldbeleggers aan bod.

Voor deze individuele profielen worden eveneens ranglijsten gemaakt van de goedkoopste en de duurste aanbieder van een beleggingsrekening.


Een belegger die voor de voordeligste wijze van beleggen wil gaan moet op basis van het VEB-Kostenonderzoek zijn aandelenorders uitvoeren via Saxobank en handelen in opties via Mijnbroker. Met deze combinatie weet hij zich verzekerd van de laagste prijzen.
 
Handelen in aandelen
Voor particuliere beleggers die willen handelen in aandelen is Saxobank de goedkoopste aanbieder van een beleggersrekening.  Alex komt voor dit soort transacties als duurste uit de bus.

In het VEB-kostenonderzoek zijn de transactiekosten voor orders van 4.000, 8.0000 en 30.000 euro onderzocht. Sommige banken en brokers hanteren kortingsstructuren die in individuele gevallen interessant kunnen zijn. Dergelijke koringsstructuren komen naar voren bij de gekozen profielen.
 
Een belangrijke doorn in het oog van de VEB blijft het bewaarloon. Voornamenlijk de grootbanken brengen nog steeds kosten in rekening voor het "bewaren" van effecten, terwijl sinds het eind van de jaren '90 van de vorige eeuw effecten enkel nog digitaal bestaan. Bij kleine portefeuilles drukken deze ouderwetse kosten flink op het rendement.
 
Handel in opties
De online aanbieder Mijnbroker is net als vorig jaar de voordeligste broker voor het handelen in opties. Vooral de oude grootbanken ING, Rabobank en SNS blijken weinig te bewegen. Zij blijken de duurste aanbieders voor het handelen in opties.
 
De tarieven voor optieorders zijn de afgelopen jaren scherp gedaald. De tarieven voor het handelen in opties door beleggers zijn echter maar mondjesmaat gedaald. Ook de oprichting van alternatieve beurzen zijn erop gericht de kosten per transactie te laten dalen.
 
Uit het VEB-Kostenonderzoek blijkt dat alleen Lynx, Today's Brokers en TradersOnly iets voordeliger werden per contract. Enkele banken en brokers rekenen geen minimumtarief meer.
 
Handelen in Turbo's, Speeders en Sprinters
Het handelen in zogenaamde hefboomproducten als turbo's, speeders en sprinters, vertoon wat betreft de transactiekosten grote gelijkenis met de handel in aandelen.

De voordeligste broker vinden?
Belangrijk onderscheid is dat bij het handelen in hefboomproducten belegd wordt met geleend geld. Daarvoor moet rente betaald worden.
 
Vanwege het hanteren van een standaardtarief blijken ABN Amro en Saxobank vooral bij orders van 10.000 euro erg voordelig. Bij kleinere transacties van 1.000 euro zijn Lynx, Today's Brokers en TradersOnly de voordeligste.
 
Voorbeeldbeleggers
Om meer inzicht te kunnen geven voor individuele gevallen zijn vijf profielen van voorbeeldbeleggers samengesteld. Het belegd vermogen varieert van 30.000 euro tot 800.000 euro.

De verschillende voorbeeldbeleggers handelen in verscheidene beleggingscategorien in zowel Nederland en andere Europese landen als de Verenigde Staten. De kosten per aanbieder blijken sterk te verschillen per situatie.

Welke aanbieder het voordeligste is hangt ook af van het in rekening brengen van bewaarloon en het aanbieden van speciale kortingen.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}