VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fornix-beleggers niet tevreden met bod van investeerder Value8

Value8, het investeringsfonds van Peter Paul de Vries, wil alle aandelen bemachtigen van de lege beurshuls die ooit biotechbedrijf Fornix was. Een groep aandeelhouders Fornix vindt het bod van Value8 "belachelijk laag."

Wat is een vrijwel lege beurshuls waard? Daar draait het om in een meningsverschil tussen investeringsfonds Value8 en een groep aandeelhouders van voormalig biotechbedrijf Fornix.

Na de mislukte lancering van een zelfontwikkeld medicijn besloot Fornix door het eigen bedrijf in stukken te verkopen.

Wat overbleef was een grote zak geld (deels de ontvangen overnamesommen) die deels al zijn terug gegeven aan aandeelhouders. En een beursnotering.

Die notering heeft waarde omdat zo via een omgekeerde fusie of overname (reverse listing) andere bedrijven versneld en goedkoper naar de beurs kunnen. Investeringsfonds Value 8 heeft die methode al eerder gebruikt om bedrijven naar de beurs te brengen.

Met Fornix is het beursfonds van Peter Paul de Vries blijkbaar hetzelfde van plan. Value8 is al grootaandeelhouder maar wil graag de overige aandelen bemachtigen.

Het biedt aandeelhouders Fornix in ruil een bijzonder soort aandelen in het eigen bedrijf. Per aandeel Fornix kunnen beleggers 0,024 cumulatief preferent aandeel Value8 krijgen.

"Belachelijk laag" noemt Martijn Kok het bod. Kok, volgens de laatste gegevens goed voor zes procent van de aandelen Fornix, spreekt naar eigen zeggen voor een grotere groep beleggers die dezelfde mening heeft.

Kok rekent voor: "De lege huls die Fornix heet vertegenwoordigt naast de waarde van de beursnotering een eigen vermogen van ruim 63 eurocent per aandeel, waarvan bijna 60 eurocent in contanten.

Value8 zal extra cumprefs moeten uitgeven voor het bod waardoor de koers wel eens kan dalen als de Fornix-aandeelhouders deze nieuwe stukken ten gelde willen maken.

Dat zou betekenen dat het fonds een zak geld van zestig cent wil omwisselen voor papiertjes die te zijner tijd misschien nog maar 40 cent waard zijn. En dan wordt de waarde van de lege beurshuls nog niet eens meegerekend.

Andere nu lege noteringen hebben een beurswaarde die alleen al hoger is dan het bod van Value8. Wat ik zeg: belachelijk laag."

Wat wilt u hiertegen inbrengen?
"Ik denk dat het vooral belangrijk is dat Fornix-aandeelhouders zich bewust zijn van de waarde van het bod. Ik wil dat alle aandeelhouders hetzelfde behandeld worden als grootaandeelhouder Value8.

De overmacht van dat Fonds bij Fornix is nu al erg groot. Behalve hun belang hebben ze ook twee commissarissen kunnen benoemen. Alle Fornix aandeelhouders moeten ook kunnen profiteren van eventuele uitkeringen in contanten."

Als u en uw medestanders niet tevreden zijn met het bod dan meldt u uw aandelen toch gewoon niet aan?
"Dat kan, maar ook dat hoeft niet goed uit te pakken. In het biedingsbericht dat Value8 heeft uitgebracht staat dat Value8 het recht heeft om zelf bezittingen in Fornix te schuiven.

In het slechtste geval schuift Value8 wat minder renderende eigen activiteiten in de beurshuls en wordt daarvoor contant betaald. Overgebleven aandeelhouders zijn dan ineens eigenaar van een slecht draaiend bedrijf."

REACTIE VALUE8
Value8 wijst bovenstaande kritiek van de hand. Het meent aandeelhouders Fornix "een reële prijs" te hebben geboden en verwijst naar het uigebrachte .

Bestuurders Peter Paul de Vries en Gerben Hettinga kwalificeren "de opmerkingen over niet gelijke behandeling of toekomstige beurskoersen ... suggestief en gaan voorbij aan de realiteit."

Wordt vervolgd op de aandeelhoudersvergadering van Fornix op 26 april aanstaande.