VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opnieuw goede jaarstart Heineken

Net als vorig jaar beleefde Heineken ook in 2012 prettige eerste maanden. Vorig jaar kwam er een domper halverwege het jaar. Nu zijn de voortekenen wat beter.

Heineken is de eerste om het toe te geven: het grote geld wordt door de brouwer doorgaans niet in de eerste maanden van het jaar verdiend.

Het eerste kwartaal verkoopt de brouwer maar eenvijfde van het totale jaarlijkse biervolume, de bijdrage aan de jaarwinst is lager dan dat.

Die nuance laat onverlet dat de brouwer een paar goede maanden achter de rug heeft. Heineken verkocht in alle regio's behalve Europa meer bier en andere dranken.

Half om half
Over de hele lijn stegen de verkopen in waarde met 6,8 procent. De helft daarvan is te danken aan meer verkopen, de andere helft aan hogere prijzen per hectoliter.

Het moet het Heineken-bestuur deugd doen dat het beoogde groeigebied Afrika de kar trekt wat omzetgroei betreft. De divisie Afrika en Midden-Oosten groeide organisch een procent of zeven.

Dat gaat in de toekomst nog flink hoger worden, want Heineken is flink overnames aan het sprokkelen in Afrika en het Midden-Oosten.

Opvallend is ook de groei in Centraal- en Oost-Europa:+6,7 procent. Nu was de vergelijkingsmaatstaf redelijk behapbaar voor het concern. In het najaar van 2010 kreeg Heineken te maken met verhoogde accijnzen in Rusland. Dat drukte de volumes en had ook in de eerste maanden van vorig jaar effect. Heineken lijkt op de weg terug hier.

Beperkte daling
Beetje bij beetje verschuift het zwaartepunt van Heineken zo naar groeimarkten. Maar gelukkig niet al te snel. Dat zou betekenen dat de - nu nog - grootste afzetmarkten voor Heineken, West-Europa en de VS, snel achteruit zouden gaan. En dat is in het eerste kwartaal niet het geval geweest.

De verkochte volumes in West-Europa daalde ‘slechts' met 1,3 procent als het om voorgezette activiteiten gaat. Dat is weer minder dan de daling over heel 2011; in 2010 zakte de verkopen in Europa nog drie keer zo hard.

Te vroeg
Toch is het te vroeg om te juichen. Ook vorig jaar kwam Heineken , om bij de halfjaarcijfers een heuse uit te doen gaan. Uiteindelijk kwam het toch : door een sterk eindschot wist
Heineken vorig jaar 9 procent winstgroei te boeken.

Van winstgroei is nu nog geen sprake, maar dat had Heineken ingecalculeerd na een afboeking.

Toch zijn de voortekenen dit keer gunstig. Heineken lijkt de hogere grondstofkosten goed onder controle te hebben. De eerdere impact van die extra kosten over 2012 herhaalt Heineken nu. Een nieuwe kostenbesparingsprogramma moet die stijgende lasten deels wegpoetsen.




Gerelateerde artikelen