VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 april 2012

Nutreco breekt records

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

2011 was een recordjaar voor Nutreco. Met de wind in de zeilen ging de onderneming ook in 2012 voortvarend van start. Het eerste half jaar zal beter zijn dan vorig jaar. Daarmee is het goed op weg om wederom een recordjaar neer te zetten.

De omzetcijfers van Nutreco over het eerste kwartaal maakten indruk. De verkopen stegen met 11,3 procent tot 1,13 miljard euro. Het vis- en veevoerbedrijf plezierde beleggers nog meer met een concreet vooruitzicht over de winstgevendheid voor de eerste zes maanden van dit jaar.

De EBITA zal naar verwachting uit gaan komen op 100 miljoen euro. Een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van de 83,6 miljoen euro die in het eerste half jaar van 2011 overbleef.

Aanhoudend goed nieuws
De groei van de omzet kwam grotendeels tot stand door meer verkopen. Van de 11,3 procent omzetgroei kwam 6,8 procent voort uit hogere volumes. De grootste divisie, Fish Feed, was hier voornamelijk voor verantwoordelijk. Hier ging de omzet met 27,6 procent omhoog. Grotendeels door meer visvoer, en dan met name voor zalm, te verkopen.

Ook in de overige divisies was sprake van hogere inkomsten, maar daar was de onderliggende volumegroei minder sterk en speelden hogere prijzen, veroorzaakt door hogere grondstofprijzen, een belangrijkere rol.


Veevoer vindt minder aftrek in Europa
Alleen de activiteiten op het gebied van veevoer in Europa wist minder te verkopen. De omzetontwikkeling liep hier uit de pas met de overige activiteiten door met 7 procent te dalen, door zowel lagere prijzen als minder verkopen.

Toch valt ook hier goed nieuws te melden, want het operationele resultaat was in het eerste kwartaal hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Herstructureringen na de overname van de activiteiten van concurrent Cargill in Spanje en Portugal zorgen voor aanzienlijke kostenbesparingen die het resultaat opdrijven.

Hoger resultaat bij alle divisies
En daarmee loopt deze divisie op resultaatgebied wel weer in de pas met de rest van de onderneming. Op een breed front verwacht Nutreco namelijk een hoger resultaat dan vorig jaar te realiseren. Door de verbeterde winstgevendheid van de Europese veevoerdivisie, maar vooral ook door de sterke groei van de visvoerdivisie.

Hier verwacht een significant hoger operationeel resultaat dan de 35,4 miljoen euro van vorig jaar. Hierdoor kan Nutreco dan ook de zelfverzekerde uitspraak doen dat het resultaat over het eerste halfjaar fors hoger zal zijn dan in 2011. Daarmee zal scheidend topman Wout Dekker afscheid nemen met wederom een recordjaar. Voor zijn opvolger Knut Nesse de flinke uitdaging om de goede reeks in de jaren daarna voort te zetten.


Gerelateerde artikelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}