VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 april 2012

Heijmans maakt zich op voor marktherstel onder nieuwe topman

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Heijmans denkt het dieptepunt nu echt achter zich te hebben gelaten. ‘Onze op peil blijvende orderportefeuille met voldoende lucratieve projecten geven aan dat de bodem in de markt is bereikt'.

Dat zei vertrekkend bestuursvoorzitter Gerrit Witzel tijdens de jaarlijkse aandeelhoudervergadering (ava) van het bouwbedrijf.

De kurk waarop Heijmans vooral moet blijven drijven is de infrastructuurdivisie. In 2011 nam deze divisie al 34 miljoen euro voor haar rekening op een totaal operationeel resultaat van 39 miljoen euro.

Belangrijker is dat de huidige orderportefeuille van twee miljard voor veertig procent uit infrastructurele werken bestaat. Witzel ziet voldoende aanbod van met name Rijkswaterstaat dat binnenkort nieuwe snelwegen als de A1, A6 en A9 op de markt zal brengen. ‘Deze werken zijn redelijk recessieproof en daar valt nog geld te verdienen', zo zei Witzel begin maart.

Geslachtofferd
De weg richting die betere bedrijfsresultaten is de afgelopen twee jaar door Witzel geplaveid, nu is het aan Heijmans-oudgediende Bert van der Els om de vruchten te plukken.

‘Wij hebben het initiatief genomen om in het belang van de continuïteit van Heijmans Witzel te vervangen door Bert van der Els', zo zei president-commissaris André Olijslager.

Daarmee lijkt het bouwconcern Witzel, die in 2010 op de stoel kwam van Rob van Gelder die doorschoof naar de raad van commissarissen (rvc), te slachtofferen voor twee zware en fletse jaren.

Witzel hoeft niet per direct zijn biezen te pakken, maar vertrekt gefaseerd. Om de pijn te verzachten blijft hij tot september bestuurder om de daaropvolgende twee jaren Heijmans als adviseur te dienen. Zo blijft hij toezien op grote bouwprojecten en assisteren bij de geplande verkoop van onderdelen van de Duitse dochter Oevermann.

Weer de fout in
Zijn laatste jaar was er een om snel te vergeten. De bouw- en woningmarkt zijn al jaren in mineur terwijl overheden op allerlei niveaus, die in het verleden vaak voor een bodempje zorgden, moeten snoeien.

Tegen de achtergrond van die gedeprimeerde markt kwamen vanuit het Rosmalense hoofdkantoor binnen een tijdsbestek van krap veertien maanden liefst drie winstwaarschuwingen.

Bij een omzet van 2,36 miljard euro belandde Heijmans door afwaarderingen op grondposities en betaalde goodwill van het in 2001 overgenomen bouwbedrijf IBC voor 37 miljoen euro in het rood.

De oorzaak lag vooral bij eigen fouten in de aansturing van bouwprojecten en een nog altijd te wensen overlatende interne controle.

Dit keer waren het de Duitse dochteronderneming Oevermann en de divisie utiliteitsbouw, die zich toelegt op de bouw van ziekenhuizen, scholen, luchthavens en laboratoria, die uit de pas liepen. Daar dook bij het opstellen van de jaarcijfers plots een verlies op van 17 miljoen euro.

Nieuwe afwaardering grondposities mogelijk
De dagelijkse werkzaamheden mogen volgens de leiding dan weer op orde zijn, nieuwe tegenvallers zijn niet uit te sluiten.
Zo gaf financieel directeur Mark van den Biggelaar aan dat Heijmans haar grondposities en vastgoed na de afwaardering conservatief in de boeken heeft staan, maar nieuwe afboekingen sluit hij niet uit.

MEER


Gerelateerde artikelen

Kan Heijmans ooit economisch renderen?
Nieuwe topman Heijmans moet crisis bezweren
Nieuwe topman Heijmans moet crisis bezweren
25-11-2016

Ton Hillen vroeg in een interview in 2015 om anderhalf jaar om de infradivi…

Lees verder

heijmans
Beleggers vragen Heijmans om openheid over kredietafspraken
Beleggers vragen Heijmans om openheid over kredietafspraken
18-11-2016

Heijmans zit voor de derde keer binnen twee jaar om de tafel met haar huisb…

Lees verder

heijmans
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
26-08-2016

Het IMF, de Wereldbank, economen, ze roepen allemaal al jaren om meer overh…

Lees verder

heijmans BAM

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}