VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom klampt zich vast aan eerdere verwachtingen

Vorige week fantasie in het aandeel Tomtom na een gerucht. Nu de harde werkelijkheid weer. Minder omzet en winst, maar eerdere vooruitzichten blijven overeind.

Kwartaalcijfers van TomTom. Hoe lang krijgen beleggers die nog voorgeschoteld?

Vorige week was er het gerucht dat TomTom een beursexit zou overwegen. Verdere ondersteuning van dit verhaal bleef uit ondanks een hoop journalistiek graafwerk. Desondanks steeg het aandeel flink.

Het is een beetje het lot geworden van de navigatieproducent de laatste jaren. Het frisse en fruitige van na de beursintroductie in 2006 is er wel vanaf.

De oude business, verkoop van navigatiekastjes, is geen grote groeimotor meer en de overstap naar inbouwapparatuur en software heeft tijd nodig.

Geruchten
Voor beleggers is het dus op de vingers zitten en omdat het bedrijf geen dividend betaalt is ieder sprankje fantasie genoeg om de koers omhoog te krijgen. Dat was in het najaar van 2010 . Afgelopen week was het niet anders.

Natuurlijk ging TomTom bij de presentaties van de eerstkwartaalcijfers niet in op de geruchten. Wel presenteerde het een lagere omzet en winst.

Dat zegt op zich niet al teveel. TomTom heeft last van behoedzame consumenten, waardoor de terugloop in verkoop van navigatiekastjes in de VS en Europa harder doorzet.

Ook de omzet uit inbouwnavigatie moet wat terrein prijsgeven ten opzichte van een jaar eerder. Beknibbelende consumenten kopen minder nieuwe auto's, waardoor de productie van autofabrikanten terug loopt en dat merkt TomTom.

En dan was er nog een eenmalige tegenvaller door een grote storing eind maart.


Geschoond voor een en ander blijkt wel de bruto winstgevendheid van TomTom gestegen tot 55 procent van 53 procent in dezelfde periode vorig jaar. Dat moet ook snel onder de streep zichtbaar worden, want volgens topman Goddijn begint een eerdere ingezette bezuinigingsslag al vruchten af te werpen.

Al met al herhaalde TomTom de eerder afgegeven prognoses ondanks troebele vooruitzichten in de verkopen van navigatiekastjes: een winst van 35 eurocent per aandeel op een omzet van 1,1 miljard. Een bewijs te meer dat die prognose aan de behoudende kant was.

Vorig jaar rond deze tijd circuleerden nog verwachtingen van 1,5 miljard euro omzet en 0,49 eurocent winst.

Aan forse omzetgroei zal TomTom komende tijd wel niet denken. Een wat kleiner bedrijf met mooie winstmarges kan voor beleggers ook antrekkelijk zijn. En dus van harte welkom op de beurs.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen