VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overleven is het devies bij SNS Reaal

SNS Reaal verkeert in zwaar weer al jaren eigenlijk en dit zal nog wel even aanhouden. De bankverzekeraar doet ondertussen alles wat redelijkerwijs verwacht kan worden. Hopelijk is het voldoende.

Het valt de bestuurders van SNS Reaal  in ieder geval niet te verwijten dat ze mooi weer spelen.

Tijdens de jaarlijkse vergadering met beleggers vielen maar weinig optimistische woorden op te tekenen van bestuurders Latenstein en Lamp.

De problemen van SNS Reaal zijn dan ook niet mals. De bankverzekeraar krijgt het in beide takken flink voor de kiezen.

Levensverzekeringen zijn bij lange na niet meer de goudmijn van weleer. De lage rentes gecombineerd met hogere levensverwachtingen, zorgen ervoor dat (pensioen)verplichtingen duurder worden dan gepland.

Behaalde en verwachte beleggingsrendementen zijn minder dan eventueel beloofde garantiekapitalen, zodat verzekeraars voorzieningen moeten treffen.

Tegelijkertijd kampt de verzekeringssector met een vertrouwenscrisis in Nederland, vooral door de woekerpolisaffaire. De recessie en het afnemende consumentenvertrouwen komen daar bovenop.

Bankieren is zo nodig nog moeilijker door de strengere eisen van toezichthouders. Deze dwingen de banken risico's, maar ook mogelijke rendementen te beperken.

Vastgoed als toetje
En dan is er nog het grootste probleemkind, vastgoedfinanciering in de divisie Property Finance, die de bankverzekeraar aan de straatstenen niet kwijtraakt.

SNS Reaal heeft hier al veel op afgeschreven en na de stresstest van vorige zomer kwam daar nog eens zo'n 300 miljoen bij. SNS reaal geeft geen informatie over toekomstige afwaarderingen maar afgaande op de resultaten van de eerder genoemde stresstest zou er nog 700 miljoen afgewaardeerd moet worden.

Kanttekening daarbij is dat het hierbij de situatie van afgelopen zomer als maatstaf dient. Inmiddels kan de situatie veranderd zijn, verslechterd ook.

En daarmee is de pijn nog niet over. SNS Reaal heeft ook nog Griekse obliagties op de balans staan die maar deels zijn afgewaardeerd. In stappen is het schuldpapier tot 48 procent nominaal afgewaardeerd.

Medio mei 2012 maakt SNS Reaal bekend hoe verder met de verrekening van deze obligaties die inmiddels zijn afgelopen.

Koers fractie van intrinsieke waarde
De marktwaarde van de onderneming is met ruim 400 miljoen euro een schijntje vergeleken met het eigen vermogen van zo'n 4,5 miljard.

Voer voor de speculatieve belegger, die hoopt dat een deel van deze verborgen waarde ooit tot uitdrukking zal komen in een veelvoud van de inmiddels tot 1,50 euro verpulverde beurskoers.

Maar eerst zal SNS Reaal de staatssteun (565 miljoen euro) en de bevriende Stichting (435 miljoen euro) moeten - en kunnen - terugbetalen.

Dankbaarheid aan Staat en ECB
SNS Reaal is niet alleen terugbetaling van de steun verschuldigd, maar ook dankbaarheid. De helpende hand van de Nederlandse Staat (en Stichting) samen met toegang tot spotgoedkope leningen vanuit de Europese Centrale Bank, geven de bankverzekeraar nog steeds lucht.

Dat is essentieel om de zware tijden te doorstaan en geleidelijk orde op zaken te stellen.

Overleven
SNS Reaal zal nog een paar jaar nodig hebben om het risicoprofiel tot een aanvaardbaar niveau te reduceren, voordat er gedacht kan worden aan omzet- en winstgroei.

Maar een belegger in SNS Reaal moet niet alleen geduld hebben. Belangrijker is of hij het risico wil lopen dat de bankverzekeraar de tijd niet is gegund om dit voor elkaar te krijgen.




Gerelateerde artikelen