VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

UPS krijgt nog zware kluif aan TNT Express

Het huis van de buurman staat maar één keer te koop, maar in het geval van TNT Express moet er door koper UPS nog aardig wat geklust worden.

Veelzeggend is het wel. Het eerste aandachtspunt in het kwartaalbericht van TNT Express gaat over de overname van het bedrijf door het Amerikaanse UPS.

De operationele gang van zaken bij het expressbedrijf is dan ook niet om over naar huis te schrijven.

TNT Express heeft over het eerste kwartaal weliswaar weer zwarte cijfers geschreven, maar de winstgevendheid houdt niet over.

Op een met 1,3 procent gestegen omzet van 1.819 miljoen euro is een bedrijfsresultaat geboekt van 37 miljoen euro.

Dat impliceert een marge van slechts 2,0 procent, waar het concern zich een marge van 8-10 procent ten doel stelt.

Onderaan de streep is een nettowinst geboekt van 16 miljoen euro, beduidend beter dan het verlies van 106 miljoen euro van een jaar terug, maar dat heeft alles van doen met afboekingen op de Braziliaanse activiteiten vorig jaar.
 
Uitdagend
CEO Marie-Christine Lombard benadrukt nogmaals dat TNT Express opereert onder uitdagende marktomstandigheden, vooral in Europa, de belangrijkste geografische regio waar 63 procent van de omzet wordt gehaald.

In Europa staan zowel omzet als marges onder druk. Kostenbesparingen moeten op termijn tegenwicht gaan bieden.

In de regio Azië Pacific schrijft TNT Express nog altijd rode cijfers vanwege zwakte op de intercontinentale routes, maar de resultaten verbeterden toch flink.

China binnenland presteerde volgens plan. Doel is hier vanaf volgend jaar winstgevend te opereren. Ook in deze regio moeten kostenbesparingen soelaas bieden.

De regio Americas leed een verlies van 23 miljoen euro, aanmerkelijk beter dan de 152 miljoen euro die vorig jaar om deze tijd verloren ging.

Uiteraard heeft dat van doen met eerdere afboekingen, maar volgens TNT Express zijn de operationele prestaties in Brazilië aan de betere hand. TNT verwacht in de tweede helft van dit jaar zwarte cijfers in Brazilië te schrijven.

De overname
Als het aan TNT Express ligt is de overname door UPS een kwestie van geduld bewaren. Uiterlijk op 11 mei moet UPS het biedingsbericht ter goedkeuring aan de AFM hebben voorgelegd. Nog in het tweede kwartaal dient het officiële biedingsbericht gepubliceerd te worden.

Op een te houden buitengewone aandeelhoudersvergadering ergens in het derde kwartaal wordt het bod besproken. In datzelfde kwartaal moet de bieding dan rond zijn.

Voor gestanddoening wenst UPS minimaal 80 procent van de stukken in handen te hebben.




Gerelateerde artikelen