VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 mei 2012

ING blijft worstelen met het verleden

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Bankverzekeraar ING wil een nieuwe start maken door in te zetten op ‘ouderwets' bankieren. Voorlopig zijn het vooral schaduwen uit het verleden die de agenda bepalen.

Dat de eerste drie maanden geen topkwartaal voor ING is geworden was al wel wat langer duidelijk.

Het zwakke economische sentiment zorgt voor hoge tegenvallers in kredietverlening, volatiliteit op de beurzen drukt de winst.

Dat resulteert in een winst van euro 680 miljoen, bijna een halvering ten opzichte van vorig jaar.

De onderliggende winst was geheel te danken aan de bankdivisie, die het resultaat met 26,5 procent zag dalen ten opzichte van een jaar eerder, maar het 65% beter deed dan in het vierde kwartaal.

De verzekeringstak boekte een klein onderliggend verlies voor belastingen van euro 18 miljoen, door negatieve resultaten op derivatenposities, die het kapitaal moesten beschermen tegen marktbewegingen.

11 miljard
Tot zover de kwartaalcijfers, benieuwd hoe het met de lange lijn staat bij ING. Het is genoegzaam bekend: de bankverzekeraar wil ‘back to basics'.

Dat betekent afsplitsing van de verzekeringspoot en terug naar het ouderwetse bankieren zonder de fratsen van het haute finance.

Er valt nog veel werk te verzetten voordat er een streep onder het oude ING kan. Om de verzekeringstak volledig af te splitsen én de laatste tranche aan staatssteun terug te betalen is circa 11 miljard euro nodig.

Met de verkoop van de Aziatische verzekeringstak, waarover in de zomer meer nieuws, is nog niet de helft van dat bedrag binnen, zo calculeerden analisten van JP Morgan eerder. Er moet dus meer worden gedaan, zei topman Hommen bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

En dan zijn er nog meer vuiltjes uit het verleden weg te werken. Zo moest ING euro 370 miljoen opzij zetten voor een mogelijke schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Het gaat om een onderzoek naar financiële transacties van een Commercial Banking-tak in de VS in de periode voor de kredietcrisis.

Uitdagingen
Geen nieuw ING zonder het oude goed af te sluiten. Daarvoor is veel geld nodig, veel overtuigingskracht (de Amerikaanse schikking en onderhandelingen over voorwaarden staatssteun in Brussel) en liefst geen al te roerig economisch klimaat.

Voor één ding hoeven beleggers volgens ING in ieder geval niet bang te zijn. De belangen in Spanje zijn "aanzienlijk, maar goed beschermd" en daarmee geen reden tot zorg. Dat klinkt overtuigend, maar of het genoeg is om beleggers vertrouwen te geven....Daarvoor zijn uitspraken uit de kredietcrisis nog te dichtbij.


Gerelateerde artikelen

ING behoorlijk stabiel in goede economie, bezig met transformatie
VEB: intrekken salarisverhoging Hamers is het enige juiste besluit
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
31-01-2018

ING koopt het betaalverwerkingsbedrijf Payvision. Daarmee bevestigt het zij…

Lees verder

ING overname bankensector
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}