VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Trekken en duwen in machtstrijd beursgenoteerde zeevervoerders

Sinds zeevervoerder Dockwise eind april een bod op de kleine concurrent Fairstar heeft gelanceerd waait het flink op de wateren tussen Breda, Rotterdam en Oslo.  Aandeelhouders zijn aan zet.

Twee Nederlandse bedrijven, beide actief in het zware zeetransport en allebei beursgenoteerd.

Het zijn niet de enige dwarsverbanden tussen Dockwise en de kleinere branchegenoot Fairstar.

Dockwise, met noteringen in Amsterdam en Oslo, is grootaandeelhouder van Fairstar en wil dat belang graag uitbreiden. Anders gezegd: het wil Fairstar graag overnemen.

Aan beleggers legt topman André Goedée graag uit waarom hij zo graag de kleine branchegenoot Fairstar wil inlijven.

Vloot goedkoop uitbouwen
Het is een manier om relatief goedkoop nieuwe schepen aan de vloot toe te voegen. Daarnaast wordt de kapitaalspositie versterkt en slaan ze als één van de eerste een grote slag in het consolidatieproces dat zich op de markt van zwaar zeetransport zal gaan afspelen.

Tegenover Dockwise, nu al goed voor 54 procent van de aandeel Fairstar, staat de CEO van het veel kleinere Fairstar, de Amerikaan Philip Adkins.

Adkins verzet zich met hand en tand tegen de plannen van Dockwise. Hij verwijt de belager een vijandige overname te plegen en zegt zich te zullen verzetten.

En met hem de minderheidsaandeelhouders die gezamenlijk toch nog een pakket van ruim 40 procent hebben. Zij vinden de prijs van 9,30 NOK te laag.

Volle agenda
De Nederlandse belegger Cees de Bruin heeft aandelen in beide bedrijven. Op de aandeelhoudersvergadering van Dockwise verklaarde hij dat hij het overnameproces tot nu toe ‘niet getuigt van de herenmentaliteit die ik in Rotterdam gewend ben.’

De aandeelhouders van Dockwise wijzen het bestuur op de grote uitdaging die voorligt. Dockwise heeft een aanzienlijke schuld van ruim 480 miljoen euro, geen luxe in een onzekere markt.

Dockwise heeft vanaf augustus ook nog een megaschip in de vaart dat goed gevuld moet blijven en zou dan ook nog tijd moeten vinden om een overname te plegen en te integreren.

“Heeft u wel voldoende managementtijd en kapitaal om dit alles gezamenlijk voor elkaar te krijgen”, aldus een aandeelhouder van Dockwise.

Zowel president-commissaris Adri Baan, als ceo Goedée en cfo Peter Wit, verzekeren de aanwezige aandeelhouders dat het bestuur en de commissarissen ervan overtuigd zijn dat de kansen die er liggen gepakt moeten worden en dat Dockwise toch behoedzaam blijft opereren.

Behoedzaamheid is niet bepaald de handelwijze in de overnamestrijd om Fairstar. Dockwise wist op de vergadering voor beleggers van Fairstar zo goed als alle toekomstplannen van die laatste te dwarsbomen

Verplicht bod
Met het uitbrengen van het verplicht bod start de overname strijd pas echt. Het bod loopt van 15 mei tot 12 juni 2012 en kan worden verlengd met twee weken.

De minderheidsaandeelhouders en het bestuur van Fairstar willen een hoger bod omdat zij de waarde van het bedrijf veel hoger inschatten.

Dockwise lijkt daar niet over te peinzen. Hetb houdt vast aan het bod en wil nu Fairstar van binnenuit enteren. Als grootaandeelhouder wil Dockwise drie eigen commissarissen laten benoemen.

In de strijd om marktaandeel gaan daarmee wat regels van goed bestuur gemakkelijk overboord.




Gerelateerde artikelen