VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Softwarebedrijf Qurius zit nog midden in de verbouwing

Al weer twee jaar is gekend managementgoeroe Leen Zevenbergen, topman bij softwarebedrijf Qurius. Hij heeft de teloorgang nog niet kunnen stoppen. Tot chagrijn van beleggers.

De aandelen Qurius zijn in twee jaar tijd tweederde minder waard geworden. De stukken zijn nu op tien cent minder waard dan de nominale waarde van 0,12 euro per aandeel, waardoor het uitgeven van nieuwe aandelen lastig is geworden.

Toch beweerde het management op de recente aandeelhoudersvergadering dat Qurius belangrijke stappen in de goede richting heeft gezet.

De cijfers over het afgelopen jaar waren dan ook niet zo heel slecht: de omzetdaling op voortgezette activiteiten was beperkt. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) is zelfs sterke verbeterd en schulden zijn afgebouwd.

In 2010 en 2011 heeft Qurius bij elkaar 12,5 miljoen euro uitgegeven om de structuur van het bedrijf te versterken. Resultaten daarvan zijn nog onvoldoende zichtbaar omdat Qurius veel last heeft van de recessie: er is prijsdruk, de markt is moeilijk en dat zal in 2012 zo blijven.

Zelf ontwikkeld
Begin dit jaar begon Qurius met QIPtree, een BV waarin alle zelf ontwikkelde Microsoft Dynamics oplossingen die het in eigendom heeft zijn ondergebracht. Met QIPtree zet Qurius nadrukkelijk in op de ontwikkeling en verkoop van eigen software, waaraan meer te verdienen is.

De samenwerking met de Franse partner Prodware, die een belang van 16 procent houdt, werpt volgens topman Leen Zevenbergen zijn vruchten af. Er worden mensen uitgewisseld, en bij klanten en tegenover Microsoft kom je samen als een sterkere partij binnen.

Boekverlies
Concreet heeft de samenwerking in 2011 in ieder geval opgeleverd dat de dochters in Spanje en België zijn verkocht aan de Fransen voor 3 miljoen euro.

Aangezien Spanje en België voor aanzienlijk meer in de boeken stonden leverde dit wel een fors boekverlies op, en de terechte vraag of er op de rest van de goodwill (31,5 miljoen euro) ook niet het een en ander valt af te dingen. Concullega CTAC, even verderop langs de A2, nam onlangs ten slotte ook een enorme afwaardering.

Tijdens de vergadering met beleggers verzekerden financieel directeur Wolfswinkel en accountant Hans de Rooij van BDO de aandeelhouders dat zij uitvoerig gesproken hebben over de waardering van de goodwill en dat zij op basis van de projecties geen aanleiding zagen op dit moment een forse afboeking te doen.

Dat dit enigszins in tegenspraak is met de eerdere uitspraken over de moeilijke markt doet daar niks aan af. De nieuwe activiteiten moeten meer winst opleveren.

Hakken over de sloot
Opvallend was wel dat later in de vergadering de herbenoeming van de accountant met slechts 53 procent van de stemmen werd aangenomen, terwijl de overige stemmingen met nagenoeg 100 procent werden aangenomen. Er was helaas geen toelichting van de tegenstemmer(s).

Qurius is in de woorden van Leen Zevenbergen nu halverwege de verbouwing, en dan lijkt het meestal ‘a bloody mess', zoals de Britten zeggen. Er zijn lichtpuntjes, de kostenbasis is verlaagd, de bankschuld is afgenomen.

Uitdaging
Nu moet Qurius verder zien los te komen van Microsoft, dat zijn distributeurs steeds minder gunt. Het bedrijf wil van een leverancier die zoals de koffieleverancier aan de achterdeur komt naar de voordeur, waar het als een volwaardige partner wordt gezien.

Qurius moet daarvoor nog meer inzetten op de zelf ontwikkelde software en ook kijken naar andere partners. Dat is een hele uitdaging.

Als het aandeel op korte termijn geen sterke koersstijging laat zien, volgt een buitengewone aandeelhoudersvergadering om de nominale waarde van de aandelen te verlagen. Wie weet wat er daarna volgt.




Gerelateerde artikelen