VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon op zoek naar gunsten van beleggers

Een sterke balans, goede jaarstart en flinke buffers. Aegon is een van de sterkere spelers in de moeilijke markt voor levensverzekeraars. Alleen beleggers lusten het aandeel nog niet. Tot ergernis van Aegon.

"Aegon is zwaar ondergewaardeerd."

President-commissaris Rob Routs benadrukte het nog maar eens tegenover beleggers tijdens de recente jaarvergadering.

De woorden van Routs zijn niet vreemd, iedere vader vindt zijn eigen dochter specialer dan de gemiddelde buitenstaander zal oordelen. Maar de verbeten daadkracht waarmee Routs zijn uitspraak kracht bijzetten was opvallend.

Waarde
De harde cijfers lijken Routs gelijk te geven. Aegons embedded value, een soort intrinsieke waarde van een levensverzekeringsbedrijf, steeg in 2011 met tien procent tot 20,7 miljard euro.

Daarmee komt deze per gewoon aandeel Aegon uit op 10,42 euro, het driedubbele van de huidige koers van Aegon, zo'n 3,50 euro.


Aegon is niet de enige levensverzekeraar dat zwaar onder de intrinsieke waarde wordt verhandeld. Ook Delta Lloyd en veel andere branchegenoten kreunen onder de lage rente waardoor de toekomstige verplichtingen (pensioenuitkeringen) veel duurder worden.

En omdat klanten langer leven dan eerder geprognosticeerd moeten verzekeraars voor honderden miljoenen euro's afboeken.

Gunst
Aegon legt zich niet neer bij die tegenwind. De Haagse verzekeraar heeft net een zelfbenoemd overgangsjaar achter de rug. Daarin werd fors in de kosten gesneden en de laatste staatssteun terugbetaald.

Dat laatste geeft Aegon vrijheid terug. Er mag dividend betaald worden - . En misschien nog belangrijker: het bedrijf mag weer overnames plegen.

De sterke balans van Aegon biedt daar mogelijkheden toe. Maar als Aegon een bedrijf wil kopen en betalen in aandelen dan is een hogere koers in stuk gunstiger.

Dat Aegon naar eigen zeggen veel wil doen om het vertrouwen van aandeelhouders terug te winnen heeft dan ook meer redenen dan uitsluitend afrekenen met de kredietcrisis.




Gerelateerde artikelen