VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnameveelvraat Fugro denkt na over dieet

Bodemonderzoeker Fugro is vooral een fervent overnemer van bedrijven. Maar nu verrast nieuwbakken topman Arnold Steenbakker met het bericht dat Fugro wel eens een hele divisie in de etalage kan gaan doen.

Het gaat volgens Steenbakker om een ‘review naar alle opties op het gebied van seismische dataverzameling op zee door middel van streamers en de daaraan gerelateerde activiteiten'.

Dat lijkt de opmaat naar een afscheid, maar zover wil Steenbakker nog niet gaan.

‘Het kan ook zijn dat we besluiten de divisie te houden', aldus de man die vijf maanden geleden Klaas Wester als bestuursvoorzitter opvolgde in De Financiële Telegraaf.

Volgens Fugro is het bedrijf te midden van sterke concurrenten als het Noorse PGS, WesternGeco van het Franse Schlumberger en het eveneens Franse CGG-Veritas te klein om attractieve prijzen voor haar seismische zeediensten te bedingen.

Fugro vecht met vijf andere partijen om opdrachten die door olie- en gasbedrijven in de markt worden gezet en bezet zelf een vierde positie.

Met seismisch onderzoek behaalt Fugro een operationele winstmarge (ebit) van 16 procent, al kabbelt die al wel vier jaar achtereen achteruit. Maar daar is een kentering aanstaande.

Drie overnames in 2011
Wat de uitkomst van het interne onderzoek ook wordt, het bericht komt toch vooral als een verrassing.

Ondanks dat de winstgevendheid van het kapitaalsintensieve onderdeel al enkele jaren onder druk staat kocht Fugro vorig jaar nog voor ruim 176 miljoen euro drie bedrijven ter versterking van de divisie.
 De verkenners van Fugro
In de cyclus van ontdekking tot winning van grondstoffen staat Fugro meet zijn onderzoek vooraan.

Daarna komen andere Nederlandse bedrijven aan bod als:

-
SBM Offshore:
productie van megatankers en boorplatforms

-
Dockwise:
 transport boorplatforms

-
Core Laboratories:
 technieken om olievelden beter uit te nutten
 

Schuld terugbrengen
Mocht het tot een verkoop komen, dan stromen honderden miljoenen euro's naar het hoofdkantoor.

Fugro zal een deel van die middelen ongetwijfeld inzetten voor overnames om de twee overblijvende divisies te versterken.

Maar ook het terugbrengen van de schuldpositie zal hoog op de prioriteitenlijst van financieel directeur André Jonkman staan.

De gearing, het verhoudingsgetal van de netto rentedragende schulden ten opzichte van het eigen vermogen, staat op 73 procent en dat is aan de hoge kant.

Fugro voelt zich comfortabel bij een gearing die ligt op zo'n 55 tot 60 procent, aldus Jonkman tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava) dit jaar.

Gevaar margedruk geweken
Waar Fugro de laatste tijd druk op de marges voelde moet dat voor dit jaar anders liggen.
Zelfs een betere winstgevendheid sloot het bedrijf niet uit.

Voor 2012 gaat Fugro uit van totale investering door de olie- en gasindustrie van 600 miljard euro, wat de bodemonderzoeker aan een nieuw recordjaar zal helpen.




Gerelateerde artikelen