VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Docdata in 2012 flink onderuit na jaren van stijging

Internetbedrijf Docdata was jarenlang een beurslieveling. Maar door ontwikkelingen bij twee grote klanten is het aandeel aan het schuiven geslagen. Hoe kan die trend gekeerd worden?

Docdata kreeg begin dit jaar de Best Performer Award 2011 vanwege de enorme koersstijging van het aandeel.

‘Misschien krijgen we nu de prijs voor de slechtste performance,’ grapte Docdata-topman Michiel Alting von Geusau tegenover beleggers op een recente bijeenkomst.

Hij kon zich de grap permitteren. Aandeelhouders Docdata zijn tevreden aandeelhouders, de koerswinst over de afgelopen tien jaar is indrukwekkend. Toch doet de scherpe koersdaling van het aandeel sinds begin 2012 pijn.

Twee knallers
Het succes van Docdata was voor een belangrijk deel te danken aan de extreme groei bij één van de grote Duitse e-commerce klanten, Zalando (schoenen, mode). En Zalando wil het zelf gaan doen. In de komende drie jaar wordt de relatie met Docdata grotendeels afgebouwd.

Het risico dat Docdata te afhankelijk werd van één of twee klanten was bij beleggers bekend. Nu zijn er twee klanten die ieder goed zijn voor een flinke hap van de totale omzet. Naast Zalando is dat Bol.com dat werd recent overgenomen door Ahold.

Docdata heeft zojuist een contract voor de komende vijf jaar met Bol.com een afgesloten en verwacht te profiteren van de groei die Bol.com gaat boeken. Maar wat Ahold over vijf jaar doet is natuurlijk afwachten.

Zoektocht
Het vertrek van Zalando en de overname van Bol.com zijn logische verklaringen voor de koersdaling van het aandeel Docdata. Het management staat voor de uitdaging nieuwe klanten te werven die een zeker gat en een potentieel gat kunnen opvullen.

Dat is niet makkelijk, want op het terrein van online verkopen geldt ‘the winner takes all’. Een tweede Zalando is er dus (nog) niet.

Wel worden op dit moment verschillende snelgroeiende kleinere klanten geworven, voor een belangrijk deel via de eigenaren van Zalando, die zeer tevreden zijn over de diensten van Docdata. 

Andere tak van sport
Een moeilijk punt is de positie van de divisie IAI, dat machines maakt voor documentbeveiliging en de solarindustrie.

Door de sterke groei van e-commerce levert IAI nog maar een kleine bijdrage aan omzet en winst. Bovendien zijn de resultaten al jaren wisselend en is er geen groei.

Afstoten en volledige concentratie op de succesvolle e-commerce activiteiten lijkt veel aandeelhouders dan ook een logische stap. Maar volgens Docdata is daar op korte termijn geen sprake van. Vermoedelijk is dat op het moment dat zich een serieuze koper voor IAI meldt direct anders.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen