VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Toch geen bod op MEI-Real Estate

MEI-Real Estate leek na een aantal woelige jaren eindelijk in rustig vaarwater te verkeren. Totdat vastgoedbelegger Ed Maas langs kwam. Het bleek tot nu een rimpeling in het water. Maar meer interesse is niet uitgesloten.

Multimiljonair en vastgoedbelegger Ed Maas van CTP Invest verraste vriend en vijand onlangs. 

Tijdens een buitengewone vergadering van aandeelhouders kondigde hij een bod op MEI-Real Estate aan.

Fondsbeheerder MEI had de vergadering juist georganiseerd om haar plannen voor de toekomst uit de doeken te doen en het nieuwe management voor te stellen. In februari was het fonds in Oost-Europees vastgoedovergenomen door Palmer Capital.

Vroeg in de ochtend voorafgaand aan de vergadering verraste CTP Invest de directie door per e-mail mede te delen voornemens te zijn een bod uit te brengen van 10 tot 14 euro per aandeel.

Weinig kans van slagen
CTP Invest, dat eveneens actief is in Oost-Europees vastgoed, lichtte tijdens de vergadering de motivatie voor het voorgenomen voorwaardelijke bod toe.

Voornaamste reden was het verkrijgen van de beursnotering van MEI-Real Estate. Vervolgens wil hij minimaal een deel van de 1,8 miljard euro grootte portefeuille van CTP Invest in de onderneming inbrengen.

Met de overname zou CTP niet alleen een beursnotering, maar ook een vastgoedportefeuille tegen een prijs die aanzienlijk onder de boekwaarde verwerven.

De intrinsieke waarde van een aandeel MEI-Real Estate bedroeg op dat moment 21,08 euro. Een overname van het fonds tegen het voorgenomen bod zou dus zeer voordelig zijn.

Hoe aantrekkelijk het wellicht ook leek, inmiddels heeft CTP bekendgemaakt de overname niet door te zetten. Niet verwonderlijk, want de slagingskans was niet groot. De directie en raad van commissarissen van MEI Fondsenbeheer toonden zich weinig verheugd over het voorgenomen bod.

Een definitief bod zou een belangrijke voorwaarden behelzen. De beheerovereenkomst tussen MEI-Real Estate en MEI Fondsenbeheer diende beëindigd te worden. Daarmee zou een groot deel van de inkomsten van MEI Fondsenbeheer verdwijnen.

Medewerking vanuit de beheerder hoefde CTP dus niet te verwachten. Bovendien zou een groot deel van de aandeelhouders het bod ten opzichte van de intrinsieke waarde veel te laag vinden. Het voornemen stierf uiteindelijk een zachte dood.

Vertrouwen in nieuwe strategie
De bal ligt nu weer volledig bij het nieuwe management dat onder leiding van Guy Barker het volste vertrouwen heeft in de nieuwe strategie. In de visie van Palmer Capital zal MEI-Real Estate het vlaggenschip worden.

Het fonds mikt op een aantrekkelijk dividendrendement en een verzevenvoudiging van het fondsvermogen naar 500 miljoen euro.

Voor het zover is wacht een viertal uitdagingen. Vooralsnog houden de banken aanwezige kasmiddelen van 1,8 miljoen euro vast als buffer voor rente en aflossing. Een openstaande lening bij SNS van 1,97 miljoen euro moet worden afgelost. De bezettingsgraad moet omhoog van de huidige 78 procent. En de kosten moeten drastisch omlaag.

Overnamedoelwit
Alle maatregelen moeten er uit eindelijk voor zorgen dat de huidige onderwaardering verdwijnt. De koers is de laatste tijd, mede namens het voorgenomen bod, flink opgelopen tot 12 euro. Na het afketsen van het bod is de koers nauwelijks teruggevallen.

Maar met een intrinsieke waarde van 21,08 euro is er nog altijd sprake van een forse discount. Geen wonder dat geïnteresseerde partijen aan de deur kloppen om het fonds over te nemen of de beheerder daar nu blij mee is of niet.