VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 juni 2012

Opgepast met koers-winst-verhouding

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De koers winst verhouding is de meest gebruikte maatstaf om bedrijven te waarderen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen risico's aan kleven. Vier valkuilen.

Sinds maart heeft de Amsterdamse hoofdindex AEX een kwart van zijn waarde verloren.

Het is wachten op de optimisten die zullen claimen dat de koopjes voor het oprapen liggen. Als maatstaf kijken zij vaak naar de koers-winst-verhouding (kw), de koers van het aandeel gedeeld door de winst per aandeel.

Dat is lekker overzichtelijk. Met alleen de koers van een bedrijf en de winst per aandeel kan bekeken worden of het aandeel duur is (hoge kw) of juist goedkooop.

Toch zijn er door de eenvoud van de maatstaf ook valkuilen die maken dat de kw slechts als snelle ruwe maatstaf gebruikt dient te worden.

 
Valkuil 1: De winst van gisteren, of morgen?

Beleggers kunnen rekenen met twee winsten. De winst van vorig jaar, en de winst die in de toekomst verwacht wordt. Beide kennen problemen. De winst van gisteren hoeft dit jaar niet houdbaar te zijn.

Zo rekenen beleggers op een lagere winst dan vorig jaar bij navigatieconcern TomTom, bouwer Bam en chipmachinefabrikant ASML. Wie dan met de winst van gisteren rekent komt dus bedrogen uit.

Een belegger die met de toekomstige winst wil rekenen, moet vertrouwen op de glazen bol van analisten. En analisten zijn vaak notoire optimisten. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het analistenambacht traag is in het bijstellen van verwachtingen.

Vaak lopen koersdalingen van een aandeel - en dus een lage kw verhouding - vooruit op een negatieve winstbijstelling van analisten.

 
Valkuil 2: En de jaren daarna?

Er is een nog fundamenteler probleem met de kw- verhouding. De waarde van een aandeel is gelijk aan alle (verdisconteerde) toekomstige winsten en niet de winst van één jaar.

Voor bedrijven die sterk meebewegen op de golven van de economie kan de kw dan een vertekend beeld opleveren.
 

 
Valkuil 3: Zwakke balans niet meegenomen

De kw-verhouding kijkt niet naar de balans. Het is dan ook niet vreemd dat bedrijven waarvan beleggers twijfelen aan de waarde van de bezittingen op de balans hoge ogen gooien wat betreft koers/winst.

In het top 20-lijstje met lage kw verhoudingen staan veel financials, vastgoed en bouwfondsen. Ook kijkt de maatstaf niet naar de schuldenlast.

De top drie laagste kw bestaat uit SNS Reaal, ING Groep en PostNL, die een belegger op kan pikken voor respectievelijk iets meer dan twee, drie en vier keer de winst over 2012. De reden voor de lage koers ten opzichte van de verwachte winst is waarschijnlijk dat beleggers bang zijn voor gaten in de balans.

 
Valkuil 4: Meer valkuilen

Een laatste kanttekening bij de kw-verhouding betreft de factor winst. Dat is een puur boekhoudkundige term die weinig hoeft te zeggen over de hoeveel geld die daadwerkelijk de onderneming binnenstroomt (cash flow). Bij bedrijven als KPN, PostNL en USG wijkt de netto winst (-verwachting) sterk af van de cash flow die verdiend wordt.

TOP 20 KOERS-WINST-VERHOUDING
Bedrijf KW 2011

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}