VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chinese renteverlaging smaakt beleggers naar meer

China zet de bazooka in om de economie te laten groeien. En beleggers maar hopen dat de Amerikaanse en Europese centrale bankiers het voorbeeld volgen.

Is het China dat opnieuw de wereldeconomie moet aanjagen? De Chinese centrale bank is in ieder geval bereid grof geschut in te zetten om de economie aan te wakkeren.

Vandaag kwam de centrale bank met een renteverlaging, de eerste sinds het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008. Afgelopen twee jaar was de rente juist vijf keer omhoog gegaan.

De renteverlaging van China is er één van vele in landen buiten de VS en Europa. Australië en Brazilië bijvoorbeeld kwamen al eerder met lagere tarieven.

Beleggers zijn blij met de Chinese renteverlaging. Beurzen veerden op na het nieuws dat niet louter positief is. Het is een nieuw bewijs dat China moeite heeft om zijn groei vast te houden.

Dat is een logisch gevolg van de strompelende wereldeconomie. Exportland China heeft daar meer dan gemiddeld last van en kampt bovendien met wankele vastgoedsector.

Symbolisch
Of de Chinese renteverlaging een duurzaam effect gaat hebben valt te bezien. Vorige maand , voor de tweede keer in drie maanden tijd. In februari werd zo circa 50 miljard dollar extra de economie ingepompt.

De nieuwe maatregel geeft aan dat de situatie in China zo serieus is dat eventuele extra inflatie blijkbaar acceptabel is.

Beleggers zullen dan ook niet meteen rekenen op grote effecten in China. Het gaat vooral om de symboolwaarde.

Massieve interventie in China moet de voorbode zijn voor komende acties in de Verenigde Staten en Europa.

De Europese Centrale Bank houdt het kruid nog even droog omlanden tot hervormen te dwingen, maar in juli wordt toch echt een renteverlaging verwacht om te helpen de inzakkende economie in de eurozone te stutten.

En ook in de VS loopt de druk op Centrale bankbaas Bernanke op om opnieuw te stimuleren. Steeds meer signalen wijzen op afvlakking van Amerikaans herstel.

En daarmee neemt de roep omeen nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming toe, ook binnen de muren van de Fed. Maar voorlopig onderneemt Ben Bernanke nog geen actie.

Hij erkende dat het economisch herstel in de VS met risico's te maken heeft, waaronder de zwakke huizenmarkt en de crisis in Europa. Maar de bancaire sector in de VS is momenteel sterk genoeg en ook de gematigde groei is dit jaar nog goed haalbaar.