VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Waarom het aandeel SNS in de ramsj is

Een afwaardering door Moody’s. Dat kon er ook nog wel bij voor SNS. Het aandeel dook al een paar keer onder de grens van één euro. Waarom willen beleggers alleen tegen gigantische korting investeren in het aandeel?

Af te halen tegen flinke korting. Het aandeel SNS.

Deze week cirkelde de beurskoers van het aandeel rond de 95 cent. Daarmee is SNS Reaal bijna een twintigste van de waarde van het eigen vermogen per aandeel dat in de boeken staat.

Let wel, het gaat hier om een bedrijf dat winst maakt. 87 miljoen euro over heel 2011, en in het eerste kwartaal van dit jaar kon daar nog 23 miljoen euro aan toegevoegd worden.

Waarom is het aandeel SNS zo zwaar in de ramsj? Drie oorzaken:

Oorzaak 1: Balansprobleem
Het bekendste probleemdossier van SNS Reaal heet Property Finance. De vastgoedtak stapelt verlies op verlies: in 2010 een kleine 610 miljoen euro, in 2011 ging het om 248 miljoen euro. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar was het resultaat 64 miljoen euro negatief.

Topman Ronald Latenstein, die de vastgoedportefeuille van 4,5 miljard drastisch afbouwt, is altijd open geweest over het feit  dat het probleemkind de komende kwartalen afschrijvingen zal blijven uitspugen. 

Maar het zou niet verbazen als de afschrijvingen in de komende kwartalen kunnen  accelereren. Veel  van de objecten van de vastgoedtak staan in Spanje.

Bovendien zit SNS Reaal ook nog voor 610 miljoen euro in staatsobligaties van periferie landen  (eind 2011) en heeft het concern een kapitaalinjectie van de overheid van 565 miljoen euro in de boeken staan. Als hier van af wil moet het nog eens een boete van 50 procent (282 miljoen euro) overmaken naar het Ministerie van Financiën.

De eigen vermogen buffer van 5 miljard euro lijkt te mager om klappen op te vangen. Waar ‘normale’ bedrijven zonder problemen de zaak draaiende kan houden met een negatief eigen vermogen (zolang er voldoende cash binnenstroomt), moeten bank-verzekeraars aan strenge solvabiliteiteisen voldoen om de loketten open te houden.

De forse koersdalingen van het aandeel en  verraadt dat de markt twijfelt of de buffer niet te mager is.

Oorzaak 2: Mindere verdiencapaciteit
Tegenover die klappen staat lagere verdienkracht in de hele financiële sector en dus ook bij SNS Reaal.

Verzekeraars stoeien met de extreem lage rentes die er voor zorgen dat (pensioen)verplichtingen hoger uitvallen dan (bij aanvang) verwacht. De hogere levensverwachtingen versterkt dit effect nog eens. Tegelijkertijd kampt de sector met een vertrouwenscrisis als gevolg van de woekerpolis affaire.  

Bij de banken zetten de hogere kapitaal en liquiditeit eisen de winstgevendheid sterk onder druk. Daarbij helpt het financiële klimaat en afnemende consumentenvertrouwen niet.

Topman Latenstein snijdt resoluut in de organisatie om de kostenniveaus aan te passen aan de nieuwe financiële werkelijkheid.  Zo kunnen de werknemers van de bank mogelijk rekenen op een korting van tien procent op hun salaris. Toch rijst de vraag of dit niet too little too late is..

Veeg teken is dat de analisten van de Amerikaanse bank Citigroup begin deze week bekend maakte te stoppen met het afgeven van koersdoelen voor SNS Reaal.

“Citigroup trekt zijn koersdoel in voor SNS aangezien de bank vraagtekens plaats bij de mogelijkheid van SNS om winst te genereren, vanwege onder andere de onzekerheid over de omvang van toekomstige afschrijvingen en twijfel over zijn capaciteit om zijn schuld aan de Nederlandse staat af te betalen”, zo meldt het Dow Jones nieuwsbericht. 

Oorzaak 3: Penny stock zorgt voor meer verkoop druk.
De laatste oorzaak van de koersdalingen is mogelijk wat irrationeler. In het mandaat van grote institutionele partijen is vaak opgenomen dat niet belegd mag worden in aandelen die onder de euro noteren (“pennystocks”).

Deze partijen moeten – zelfs als zij vertrouwen in de toekomst van SNS Reaal hebben – hun stukken van de hand doen. Het zou in de komende dagen voor verdere prijsdruk kunnen zorgen.



Gerelateerde artikelen