VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Volwassen economieën zorgen voor kopzorgen Procter & Gamble

In navolging van Danone stelt ook werelds grootste verkoper van scheermesjes en deodoranten Procter & Gamble de verwachtingen naar beneden bij. Opnieuw lijkt Europa de boosdoener.

De jaarlijkse consumentenconferentie van Deutsche Bank. Dat podium heeft Procter & Gamble (Pampers, Gilette, Ariel) uitgekozen om een heuse winstwaarschuwing te doen uitgaan.

Het concern verlaagde de winst- en omzetverwachting voor de tweede maal in drie maanden. Het aandeel opende na het bericht ruim drie procent lager.  

Ook Unilevers financiële man Jean-Marc Huet nam op de bijeenkomst een presentatie voor zijn rekening. Maar hij zag (vooralsnog) geen noodzaak om de verwachtingen van het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenbedrijf aan te passen.

Procter & Gamble zegt het niet expliciet maar het is aannemelijk dat de Europese activiteiten, goed voor eenvijfde van de omzet, een belangrijke boosdoener is.

In het tegelijk uitgegeven stelde Procter & Gamble dat de prognoses naar beneden zijn bijgesteld door tegenvallende omzetten als gevolg van druk op de groei en op het marktaandeel in de volwassen economieën waar het bedrijf een groot deel van zijn producten vermarkt.

Procter & Gamble haalt ongeveer tweederde van zijn omzet uit de Verenigde Staten, West-Europa en Japan. Deze blootstelling is vrij hoog in vergelijking met concurrenten als Nestlé en vooral Unilever, dat al meer dan de helft van de omzet uit opkomende markten haalt.

Hete adem
Topman Bob McDonald van Procter & Gamble zal de hete adem van beleggers nu meer dan ooit voelen; de winstwaarschuwing van vandaag is niet de eerste tegenvaller.

De topman liet één van zijn belangrijke speerpunten -flink uitbreiden in opkomende markten- in mei al varen, omdat zowel het marktaandeel en de winst tegenviel in het eerste kwartaal van 2012. De focus ligt voorlopig op het herstellen van marktaandeel in de 40 belangrijkste markten van het concern. 

Drie maanden daarvoor kondigde de topman al een kostenbesparingsprogramma van 10 miljard dollar aan, dat in 2016 gerealiseerd moet zijn en vooralsnog ‘op schema' ligt.

Met opnieuw tegenvallende resultaten komt het management verder onder druk te staan.

Begin juni ging een analist van het gerenommeerde analistenkantoor Sanford C. Bernstein & Co zelfs zo ver dat Procter & Gamble moet nadenken over het opsplitsen van de onderneming als de onderneming haar resultaten dit jaar niet verbetert.

Het concern zou ondertussen te complex zijn geworden om goed te kunnen besturen volgens de analist.