VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 juni 2012

Klein beursfonds LBi geliefde overnameprooi

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Internetconsultant LBi meldde deze week met meerdere partijen overnamegesprekken te voeren. Opvallend genoeg daalde de koers. Speculatie over een overname had het aandeel dan ook al flink hoger gezet.

LBi benadrukt dat de gesprekken zich nog in de beginfase bevinden en dat er geen zekerheid bestaat dat er uiteindelijk een bod op het bedrijf wordt gedaan.

LBi zegt met het bericht naar buiten te zijn gekomen omdat er speculatie over een overname zou zijn ontstaan na de vorige week bekend geworden samenklontering van de twee concurrenten AKQA Holdings en Britse WPP .

Consolidatie
De sector waarin LBi actief is consolideert al meerdere jaren en LBi heeft daar zelf ook actief aan meegedaan.
Op basis van eerdere overnames in de sector zou de verkoopprijs van LBi volgens analisten van SNS Securities uit kunnen komen op 3,30 per aandeel.

De huidige beurskoers van rond de 2,90 euro zou dan nog slechts een opwaarts potentieel bieden van circa 13 procent. Op zich geen wonder dat de beurskoers nauwelijks in beweging kwam na het bericht van LBi.

Goldman Sachs
Naast SNS Securities zijn het ook vooral analisten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs die het aandeel LBi een warm hart toedragen en een bijdrage hebben geleverd aan de koerswinst.

Vlak voor de bevestiging van LBi overnamegesprekken te voeren had Goldman Sachs het advies nog verhoogd van ‘buy' naar ‘conviction buy', vrij vertaald een ‘overtuigende koop'.

Het koersdoel werd hierbij wel licht verlaagd, van 3,88 euro naar 3,82 euro, maar dat was destijds nog altijd circa 50 procent boven de toen geldende beurskoers.

Moeilijke periode
Na enkele moeilijke jaren, waarin forse afboekingen op eerdere acquisities noodzakelijk bleken, is het online marketingbedrijf wel weer op het juiste groeipad beland.

Ook de overname van het Amerikaanse Mr Youth, een online marketingbedrijf dat gespecialiseerd is in sociale media, heeft de nodige fantasie in het aandeel LBi gebracht.

Over 2011 werd een nettowinst van 18 miljoen euro geboekt, gelijk aan 13 cent per aandeel. Voor dit jaar heeft het bedrijf een dubbelcijferige omzet en ebitda- groei in het vooruitzicht gesteld.

Het eerste kwartaal verliep uitstekend met een autonome omzetgroei van liefst 17,8 procent. LBI profiteert daarmee duidelijk van de groei van online-marketingbudgetten.

Lastig te beoordelen
Of het tot een overname van LBi komt en wat de uiteindelijke prijs wordt blijft onzeker. Als de economie verder terugvalt lijkt het onvermijdelijk dat ook LBi hier last van zal ondervinden.

De eigen prestaties van LBi zullen in ieder geval de belangrijkste sleutel in het geheel vormen. Grote tegenvallers kan LBi zich in ieder geval niet veroorloven.

Wat dat betreft lijkt de povere reactie op de overnamegesprekken het bedrijf niet geheel ongelegen te komen. Zo blijft er wellicht nog wat ruimte voor een overnamepremie en blijven de groeiverwachtingen binnen proporties.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}