VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aparte verkoop bakkerijdivisies CSM meest waarschijnlijk

Beleggers hebben CSM het ruimst denkbare mandaat gegeven om de bakkerijactiviteiten van de hand te doen. Een verkoop in losse onderdelen lijkt het meest waarschijnlijk.

Beleggers gaven het bedrijf tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) het mandaat om met de bakkerijdivisie te gaan leuren.

Het bakkerijonderdeel met poten in de Verenigde Staten en Europa was in 2011 met 2,4 miljard euro goed voor ruim driekwart van de concernomzet.

De radicale koerswijziging bleek geen hamerstuk. Zo'n 25 procent van de aandeelhouders weigerde de vrijbrief voor de verkoop.

Bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer en zijn financiële man Koos Kramer lieten tijdens de bava doorschemeren dat een aparte verkoop in delen aan verschillende kopers wellicht de meeste kans van slagen heeft.

Onfortuinlijke tweepotenstrategie
In het eerste kwartaal van 2013 wil CSM de Europese en Noord-Amerikaanse onderdelen voor de productie van gisten en granen, Waldkorn-brood en stokbroden kwijt zijn.

Dat markeert het einde van een onfortuinlijk afgelopen tweepotenstrategie die bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer sinds 2005 volgde.

Met de kasstromen die CSM uit de bakkerijactiviteiten peurde, kon de groei van de andere poot - Purac - tot vorig jaar gefinancierd worden.

Maar toen die levensader ging knellen door hogere grondstofprijzen, en er bovendien extra investeringen noodzakelijk waren, bleek CSM al snel kwetsbaar.

Verkoop in delen
Nu CSM het financieel niet meer kan bolwerken moeten andere partijen het stokje overnemen.

Een verkoop in één deal met één partij die zowel de Europese als Amerikaanse divisie koopt is mogelijk, maar een aparte verkoop van de onderdelen Amerika en Europa is waarschijnlijker.

Dit zou voor CSM meer geld in het laatje kunnen brengen. Die middelen zullen worden ingezet voor het terugbrengen van de nettoschuld (nu 616 miljoen euro), het voldoen van pensioenverplichtingen, investeringen in Purac en uitkeringen aan aandeelhouders.

Wel zei Hoetmer dat er al partijen waren die bij CSM hadden aangeklopt. De Zwitserse branchegenoot Arytza en het Mexicaanse Grupo Bimbo worden genoemd als mogelijke geïnteresseerden. Maar ook voor financiële kopers, private equity maatschappijen, kan de bakkerijdivisie een lekker hapje zijn.

Tweede plaats in gevaar
CSM verwacht een fusie- en overnamegolf in de bakkerijbranche die er uiteindelijk toe zal leiden dat enkele grote partijen de dienst uitmaken, zoals al eerder in de biermarkt is gebeurd.

Heineken heeft al moeite zich daar als nummer drie te handhaven. CSM verwacht bij zulk geweld op de graanmarkt niet meer zelfstandig te kunnen blijven.

Het Diemense concern heeft nu een marktaandeel van 11 procent met enkele leidende posities en de nummer twee plek in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. En die tweede positie loopt gevaar als CSM eigenhandig zou doorgaan met de bakkerijtak.

Toekomst in melkzuur
Zodra Hoetmer de bakkerijtak heeft weten te slijten, is de metamorfose van CSM voltooid.

Meer onderdelen buiten de deur zetten kan niet meer. Het begon in 2001 met de levensmiddelentak (Hak en Honig), gevolgd door de zoetjes (Venco, Red Band en Sportlife) in 2005. Een jaar later ging de suikerdivisie over naar Cosun.

Vanaf 2013 blijven alleen nog Purac en Caravan over. Het Gorinchemse Purac is marktleider op het gebied van melkzuur en daarvan afgeleide producten zoals ingrediënten en supplementen voor conserveringsmiddelen voor voedsel, biologisch afbreekbare plastics en farmaceutische (kunstbotten en botox) en medische toepassingen.

Caravan produceert onder andere emulgatoren op melkzuurbasis, deegverbeteraars en vitamine- en mineraalsupplementen.

Twee miljard investeren
Die onderdelen waren vorig jaar gezamenlijk goed voor een omzet van 704 miljoen euro en een bedrijfsresultaat vóór afwaardering goodwill, rente en belasting (ebita) van 94 miljoen euro.

Met deze bedrijven wil CSM op termijn een netto marge (nettowinst ten opzichte van omzet) van 14 tot 15 procent halen. Daarvoor moet de komende tien jaar wel ten minste twee miljard euro worden geïnvesteerd. Hoetmer verwacht na de verkoop van de bakkerijtak daarvoor de financiële armslag te hebben.

Dan komt de eigen omzetdoelstelling van vier miljard euro rond 2020 in zicht.




Gerelateerde artikelen