VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 juli 2012

Dockwise hengelt Fairstar aan boord

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het bestuur spartelt nog tegen, maar de aandeelhouders van maritiem dienstverlener Fairstar lijken het schip te hebben verlaten. De overname door concurrent Dockwise lijkt daarmee onafwendbaar geworden.

Volgens een woordvoerder van Dockwise heeft het al meer dan 94 procent van de aandelen in handen.

Met 95 procent kan het een uitrookprocedure starten bij de rechter. De laatste minderheidsaandeelhouders worden dan verplicht hun stukken te verkopen.

Het is een toch nog onverwachte doorbraak in een deal die vast leek te zitten. Dockwise nam begin dit jaar ongeveer 54 procent van de aandelen over van andere aandeelhouders. Hierop deed het een publiek bod van 9,30 Noorse kronen per aandeel op de rest.

Het Fairstar-bestuur stelde echter dit veel te weinig te vinden. Resultaat: weinig aanmeldingen. Na afloop van de biedingstermijn zat Dockwise net boven de 60 procent.

Beloond
Maar sindsdien is het hard gegaan. Dockwise heeft onderhands tegen een hogere prijs pakketten aandelen opgekocht. Volgens Fairstar-topman Philip Adkins heeft investeringsfonds Indofin bijna 11 euro voor zijn stukken gekregen.

Hij meent daarmee zijn gelijk te halen. "Het lijkt erop dat het bestuur gelijk had. Mensen die ons advies hebben gevolg, worden daarvoor beloond."

Adkins heeft wel grote vraagtekens bij de handelswijze van de overnemende partij. "Dockwise heeft geweigerd om alle minderheidsaandeelhouders gelijk te behandelen.

Ik denk dat er bewijs is dat ze de corporate governance code niet gevolgd hebben. Ik denk dat het redelijk is om te verwachten dat als iemand naar de rechten gaat, hij een goede zaak heeft."

Spelregels
Maar de Dockwise-woordvoerder wees dit van de hand. "Wij hebben een bod gedaan. Op het moment dat dit sluit, ben je vrij om in markt te bewegen en tegen een andere prijs te kopen. Dat is helemaal conform de regels."

De overnamestrategie van Dockwise is zonder meer agressief te noemen. Het heeft nooit onder stoelen of banken gestoken wat de bedoeling was: 100 procent eigendom. Als de 95 procent onhaalbaar was gebleken waren er nog genoeg andere mogelijkheden.

Bijvoorbeeld overdracht van de bezittingen van Fairstar naar Dockwise, een fusie van de twee bedrijven, of het samenbrengen van de activa van de twee bedrijven. Het resultaat is hetzelfde.

Dockwise leek woensdag al een eerste aanzet te doen voor een van deze wegen met een verzoek aan de rechter om een aandeelhoudersvergadering te organiseren waarop het de raad van commissarissen, nu twee man sterk, met drie eigen mensen kan versterken. Het lijkt er op dat dit niet meer nodig is.


Gerelateerde artikelen

Geen miljoenenwinst, wel nieuwe baan voor topman Dockwise
19-02-2013

De verkoop van een beursgenoteerd bedrijf legt het management vaak geen win…

Lees verder

Overname Dockwise loopt minder soepel dan gehoopt voor Boskalis
01-12-2012

Met de steun van grootaandeelhouder HAL leek Boskalis de overname van Dockw…

Lees verder

Bezettingsgraad Dockwise bijzonder grillig
08-11-2012

Dockwise schrijft in het derde kwartaal weer zwarte cijfers. Het slechtste …

Lees verder

Meer verwatering in het vat bij Dockwise
17-09-2012

Zittende aandeelhouders van Dockwise kregen eerder dit jaar al een claimemi…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}