VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dockwise hengelt Fairstar aan boord

Het bestuur spartelt nog tegen, maar de aandeelhouders van maritiem dienstverlener Fairstar lijken het schip te hebben verlaten. De overname door concurrent Dockwise lijkt daarmee onafwendbaar geworden.

Volgens een woordvoerder van Dockwise heeft het al meer dan 94 procent van de aandelen in handen.

Met 95 procent kan het een uitrookprocedure starten bij de rechter. De laatste minderheidsaandeelhouders worden dan verplicht hun stukken te verkopen.

Het is een toch nog onverwachte doorbraak in een deal die vast leek te zitten. Dockwise nam begin dit jaar ongeveer 54 procent van de aandelen over van andere aandeelhouders. Hierop deed het een publiek bod van 9,30 Noorse kronen per aandeel op de rest.

Het Fairstar-bestuur stelde echter dit veel te weinig te vinden. Resultaat: weinig aanmeldingen. Na afloop van de biedingstermijn zat Dockwise net boven de 60 procent.

Beloond
Maar sindsdien is het hard gegaan. Dockwise heeft onderhands tegen een hogere prijs pakketten aandelen opgekocht. Volgens Fairstar-topman Philip Adkins heeft investeringsfonds Indofin bijna 11 euro voor zijn stukken gekregen.

Hij meent daarmee zijn gelijk te halen. "Het lijkt erop dat het bestuur gelijk had. Mensen die ons advies hebben gevolg, worden daarvoor beloond."

Adkins heeft wel grote vraagtekens bij de handelswijze van de overnemende partij. "Dockwise heeft geweigerd om alle minderheidsaandeelhouders gelijk te behandelen.

Ik denk dat er bewijs is dat ze de corporate governance code niet gevolgd hebben. Ik denk dat het redelijk is om te verwachten dat als iemand naar de rechten gaat, hij een goede zaak heeft."

Spelregels
Maar de Dockwise-woordvoerder wees dit van de hand. "Wij hebben een bod gedaan. Op het moment dat dit sluit, ben je vrij om in markt te bewegen en tegen een andere prijs te kopen. Dat is helemaal conform de regels."

De overnamestrategie van Dockwise is zonder meer agressief te noemen. Het heeft nooit onder stoelen of banken gestoken wat de bedoeling was: 100 procent eigendom. Als de 95 procent onhaalbaar was gebleken waren er nog genoeg andere mogelijkheden.

Bijvoorbeeld overdracht van de bezittingen van Fairstar naar Dockwise, een fusie van de twee bedrijven, of het samenbrengen van de activa van de twee bedrijven. Het resultaat is hetzelfde.

Dockwise leek woensdag al een eerste aanzet te doen voor een van deze wegen met een verzoek aan de rechter om een aandeelhoudersvergadering te organiseren waarop het de raad van commissarissen, nu twee man sterk, met drie eigen mensen kan versterken. Het lijkt er op dat dit niet meer nodig is.




Gerelateerde artikelen