VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers tussen hoop en vrees richting halfjaarcijfers

Nog even en dan stromen de eerste halfjaarverslagen binnen. Dan moet duidelijk worden hoe een nieuwe fase van de crisis bedrijfswinsten heeft geraakt.

Traditioneel zal in ons land chipmachinefabrikant ASML als een van de eerste met cijfers naar buiten komen.

De halfjaarcijfers van het bedrijf uit Veldhoven staan gepland voor 18 juli, waarna de rest successievelijk zal volgen.

In de Verenigde Staten begint het cijferseizoen altijd wat eerder. Aluminiumfabrikant Alcoa trapte af met licht beter dan verwachte resulaten.

Verwachtingen?
De afgelopen weken zijn beleggers opgeschrikt door winstwaarschuwingen van bedrijven als , en FedEx.

Het aantal bedrijven opgenomen in de brede Amerikaanse S&P 500 index dat heeft gewaarschuwd voor tegenvallers in het tweede kwartaal ligt inmiddels al twee maal zo hoog als het aantal dat met meevallers op de proppen is gekomen.

Dat zegt iets, temeer daar de meeste bedrijven vanwege de economische onzekerheid zich bij de jaarcijfers en eerstekwartaalrapportage al voorzichtig hadden uitgelaten over 2012.

Analisten rekenen voor de S&P 500 gemiddeld op een winstdaling van 1 procent in het tweede kwartaal

Wat zit mee?
Een aantal zaken kunnen genoemd worden die bedrijven in de kaart speelt. Zo zijn de grondstofprijzen over het algemeen lager dan vorig jaar en ook de dalende olieprijs is gunstig voor de meeste bedrijven.

De winstwaarschuwing van Danone maakt echter duidelijk dat lang niet alle grondstoffen zijn gedaald. Danone ondervindt veel hinder van de hoge suikerprijs.

Europese bedrijven met opbrengsten in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars profiteren van een positief translatie-effect vanwege de eurozwakte.

Daarnaast hebben nogal wat bedrijven gesneden in het personeelsbestand en andere kostenbesparingen doorgevoerd.
In het algemeen kunnen rentelasten ook lager liggen doordat bedrijven in plaats van grote investeringen schulden hebben afgebouwd.

Wat zit tegen?
Uiteraard zit de economie het bedrijfsleven tegen. De consument houdt de hand op de knip, overheden bezuinigen, bedrijven zijn voorzichtig met investeren en banken zijn uiterst terughoudend met het verstrekken van krediet.

Doordat bedrijven maar moeizaam de prijzen kunnen verhogen of zelfs gedwongen moeten verlagen ontstaat druk op de marges, wat lang niet altijd direct gecompenseerd wordt door kostenbesparingen.

Gelukkig zijn steeds meer bedrijven geografisch goed gespreid, maar feit is dat de groeivertraging zich mondiaal afspeelt.

Vooruitzichten bepalend
Hoewel de winstverwachtingen dus niet al te hoog zijn gespannen, blijft het toch altijd de vraag in welke mate beurskoersen bepaalde ontwikkelingen al verdisconteerd hebben.

Relevanter dan de halfjaarcijfers op zich zijn wat dat betreft de vooruitzichten die de bedrijven schetsen voor de tweede jaarhelft.

Gezien het aanhoudende onzekere economische klimaat en het feit dat sommige grondstofprijzen weer oplopen, lijkt het aannemelijk dat bestuurders zich meer dan anders op de vlakte zullen houden.

Dat geeft beleggers weinig houvast en gezien de nog lange weg die Europa te gaan heeft de schuldencrisis de baas te worden, wordt ook voor de aandelenmarkten ook een onrustige tweede jaarhelft voorzien.

Veel zal afhangen van de volgende politieke stappen in Europa, eventuele acties van centrale banken en de mate waarin de Amerikaanse en Chinese economie het groeipad weten te hervinden.

Als het vertrouwen terugkeert in de economie dan kunnen bedrijven daar sterk van profiteren dankzij een nog efficiëntere kostenbasis en lagere schulden.