VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom weet fantasie beleggers weer te prikkelen

Hoewel het allemaal nog niet denderend gaat met navigatiebedrijf TomTom, komen de toekomstige inkomstenbronnen steeds meer bloot te liggen.

Beleggers en analisten reageerden opgelucht op de tweedekwartaalcijfers van TomTom.

De omzet krimpt nog steeds, maar met de resultaten gaat het langzamerhand de goede kant op, kostenbesparingen spelen hierbij een belangrijke rol.

Omzet blijft dalen
Min of meer in lijn met de verwachting rapporteerde TomTom in vergelijking tot het tweede kwartaal vorig jaar een omzetdaling van 17 procent tot 262 miljoen euro.

Grootste verval zit nog altijd bij de verkoop van losse navigatiekastjes, waar de omzet met liefst 26 procent afnam tot 155 miljoen euro.

Het lukt TomTom nog altijd bij lange na niet dit te compenseren via de verkoop van ingebouwde navigatiesystemen en softwareverkopen.

De verkoop van inbouwnavigatie bij de automotive sector bleef stabiel op 60 miljoen euro. Ook de verkoop van licenties zakte met 7 procent tot 29 miljoen euro.

Niet negatief
Toch toont ceo Harold Goddijn zich positief over de toekomstige groeimogelijkheden van TomTom. Het Amsterdamse bedrijf probeert meer en meer zijn kunstjes als kaartverkoop, navigatiesoftware en hoogwaardige verkeersinformatie in afzonderlijke modules aan de man te brengen en heeft inderdaad de laatste tijd aansprekende overeenkomsten weten te sluiten.

Meest in het oog springt de kaarten-deal met Apple, terwijl ook de verkoop van verkeersinformatie aan BlackBerry fabrikant Research in Motion er mag wezen.

Recent wist TomTom een deal met het Peugeot-concern te sluiten voor de wereldwijde levering van software, incluis verkeersinformatie.

Hoewel niet direct zichtbaar in de resultaten, de verkopen aan Peugeot zullen bijvoorbeeld pas vanaf 2015 starten, wordt hiermee volgens Goddijn de weg geplaveid voor de toekomstige groei van TomTom.

Tegelijkertijd snijdt TomTom flink in de kosten en dat lukt goed. In de verslagperiode lagen de operationele kosten 14 procent lager dan een jaar eerder. Er is vooral bespaard op marketinguitgaven. Het bedrijf ligt daarmee goed op koers de beoogde besparingen van 50 miljoen euro dit jaar te realiseren.

Het ebitda-resultaat daalde het afgelopen kwartaal dan weliswaar met 10 procent vergeleken met vorig jaar, ten opzichte van de eerste drie maanden is sprake van een groei van 47 procent.

Dit resulteerde in een nettowinst van 9 miljoen euro (vier cent per aandeel), waar het eerste kwartaal van dit jaar nog een verlies van 2 miljoen euro had opgeleverd.

De vergelijking met het tweede kwartaal 2011 gaat mankt omdat TomTom zich destijds genoodzaakt voelde 513 miljoen euro af te schrijven op de betaalde goodwill op de gekochte kaartenmaker TeleAtlas.

Prognose gehandhaafd
TomTom houdt vast aan de eerder afgegeven prognose van een jaaromzet van circa 1,1 miljard euro en een voor incidentele posten gecorrigeerde winst per aandeel van 0,35 cent.

Op de huidige koers met bijna 11 procent gestegen koers van 3,28 euro betalen beleggers circa negen tot tien keer de jaarwinst.

Dat lijkt nog niet al te veel, maar de groeimotoren van de toekomst vragen het nodige geduld met alle onzekerheid van dien.




Gerelateerde artikelen