VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wessanen loopt na drama bij speciaalzaken nog maar op één been

Wessanen krijgt de schwung er maar niet in. Weer zijn het de speciaalwinkels die haperen.  Het biologische voedingsmiddelenconcern komt meer en meer in de verdrukking.

De omzet omlaag met ruim zes procent, volumes dalen (4,6 procent) en het bedrijfsresultaat (ebit) krijgt een opdoffer. Ook de nettoschuld loopt weer op en nadert de door Wessanen zelf gehanteerde bovengrens.

Het tweede kwartaal van voedingsmiddelenconcern Wessanen was een lijdensweg. In de cijfers is nauwelijks een lichtpuntje te ontwaren. Of het moet al zijn dat eind 2012 of begin volgend jaar een zak met geld binnenkomt door de verkoop van de alleen in de Verenigde Staten actieve sapjesdochter ABC.

Eén been
Eigenlijk loopt Wessanen nog maar op één been. In de supermarkten wordt met een omzet van 71,7 miljoen euro en een ebit-winst van 4,3 miljoen euro minder, maar nog redelijk verdiend. Wederom slechte maanden bij de speciaalzaken overschaduwen dat plusje. Ook in 2010 en 2011 draaiden die al uiterst moeizaam

Tegelijkertijd wil Wessanen af van de diepvriesproducten van Beckers en is het met ABC, dat alcoholvrije cocktaildrankjes van merken als Little Hug en Daily’s verkoopt, al actief aan het leuren.

Worstelen
En als net gekochte activiteiten als het recent gekochte theemerk Clipper ook nog eens verlieslatend blijken, wordt duidelijk dat Wessanen over de volle breedte worstelt.

Wessanen kocht de Engelse marktleider in biologische thee in maart 2012 voor 21 miljoen euro. Die overnamesom kwam overeen met zo’n 1,1 maal de jaaromzet. Nu rolt daar door hogere marketingkosten een kwartaalverlies uit van 800 duizend euro.

Wessanen rapporteert de volumeontwikkeling van Clipper niet afzonderlijk, maar gooit deze op een hoop met twee verkochte onderdelen. Samen waren ze goed voor een omzetdaling van 4,6 procent. Uit de cijfers is niet op te maken of en in hoeverre het aantal verkochte theepakjes toenam.


Moeilijk van de grond
Het illustreert dat het strategische herstelplan van bestuursvoorzitter Piet Hein Merckens maar moeilijk van de grond komt.

Consumenten hebben minder financiële armslag en laten de duurdere biologische Zonnatura-muesli, Bjorg-koekjes en Whole Earth-chocopasta vaker in de schappen staan. Volgens Merckens liet Zonnatura nog wel een groei zien.

Ze stappen over op goedkopere huismerken van bijvoorbeeld Albert Heijn (Puur & Eerlijk) of keren zich helemaal af van de biologische waar, dat gemiddeld zo’n 20 tot 40 procent duurder is dan normale voedingsartikelen.

Inspanningen
Merckens verbloemt de teleurstellende prestaties niet. Hij wijst er op dat Wessanen de marketinguitgaven heeft opgevoerd om de merken meer smoel te geven en dat vreet aan de marges. En het lage consumentenvertrouwen leidt onherroepelijk tot minder uitgaven aan gezondheidsvoeding.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in april van dit jaar gaf Merckens, die nu ruim twee jaar aan het roer staat, al aan dat ‘de transformatie om aanzienlijke (financiële) inspanningen’ vraagt.

Ook hintte hij er al op dat die ommekeer in het supermarktkanaal makkelijker zal zijn dan in het speciaalwinkelkanaal, waar macro-economische ontwikkelingen meer invloed hebben op het consumptiepatroon van consumenten.

Speciaalpijn
De pijn zit opnieuw bij de speciaalwinkels die ploeteren en zwoegen. Wessanen-winkels als GooodyFoods en Natuurwinkel boekten een negatief bedrijfsresultaat (ebit) van 1,1 miljoen euro bij een omzetkrimp van bijna een kwart (deels door desinvesteringen) tot 52 miljoen euro.

De slag met goedkopere producten en de pittige concurrentie van EkoPlaza en een nieuwe speler als Marqt lijkt Wessanen hier niet te kunnen winnen.

De concernomzet ging met 6,4 procent omlaag tot 150,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) daalde van 7,3 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2011 tot 2,2 miljoen euro dit jaar. Onder de streep bleef er een winst van 3,1 miljoen euro over, tegen 5,4 miljoen vorig jaar.

Hels karwei
Tekenend is dat van die 3,1 miljoen euro, zo’n drie kwart (2,2 miljoen euro) afkomstig is van ABC. En dat onderdeel maakt geen deel uit van het nieuwe Wessanen.

Nu maar hopen dat Merckens de verkoopopbrengst verstandig weet te gebruiken en dat het opgelopen overnametrauma niet doorwerkt.

Wessanen heeft door de jaren heen een slecht trackrecord opgebouwd. Het streven om te willen groeien in Europa naar een jaaromzet van een miljard euro zal hoe dan ook een hels karwei worden.




Gerelateerde artikelen