VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europese kopzorgen voor Danone

In Europese winkelwagens liggen minder yoghurts van Danone. Nu de grondstofprijzen verder stijgen staan de marges van het Franse concern onder druk.

Net als voedingsmiddelenconcern Unilever ziet Danone de omzet in Europa kelderen.

Bij de Franse verkoper van yoghurt, babyvoeding en water, daalde de omzet op het “oude” continent op vergelijkbare basis met één procent. En dat tikt aan, want de helft van de omzet komt uit Europa.

Vorig kwartaal wisten de Fransen er in Europa nog een groei van 0,9 procent uit te peuren.

Zuid-Europa is de boosdoener, maar ook in de rest van Europa worden consumenten grilliger, stelt topman Frank Riboud.

Unilever’s roerganger Paul Polman kan dit alleen maar beamen, want de omzet uit Europa daalde bij de Brits-Nederlandse onderneming het tweede kwartaal met 2,2 procent, terwijl het kwartaal daarvoor de omzet op het continent nog steeg met 5,1 procent.

Van A naar B
Europese consumenten lijken minder A-merken te kopen bij de Unilever’s en Danone’s van deze wereld. Als de boodschappenkar al vol zit is het eerder met de goedkope huismerken. 

En dalende volumes zijn moeilijk te compenseren. Prijsstijgingen moeten hier voor zorgen, maar daar kan een bedrijf zich in de vingers snijden.

Prijsstijgingen kunnen het laatste zetje zijn dat klanten nodig hebben om over te stappen naar producten van (goedkopere) concurrenten. Danone en Unilever wisten de prijzen in Europa dan ook maar mondjesmaat te verhogen. 

Groei zwakt af
Het is zorgwekkend om te zien dat bij zowel Unilever als Danone de omzetten het tweede kwartaal minder hard stijgen (of nu zelfs dalen) dan in het eerste kwartaal van 2012. Op eigen kracht sloeg omzetgroei in Europa bij Danone om in krimp. Maar gelukkig is Danone een wereldspeler.

In Azië groeit Danone als kool, maar is de omzetgroei van 17,2 procent in het tweede kwartaal lager dan de 19,4 procent in het eerste kwartaal. Hetzelfde geldt voor de rest van de landen waar Danone actief is (o.a. Amerika en Afrika), waar de groei terugliep van 12,7 procent naar 10,7 procent. 

Maar waar Unilever zijn operationele marges toch nog op peil wist te houden, capituleerde Danone. De marge liep de eerste jaarhelft terug met 61 basispunten naar 13,85 procent.

Een verrassing was dit niet, blijkt ook uit de lichte koersstijging bij opening. Vorige maand trok het voedingsmiddelenconcern al aan de bel met een winstwaarschuwing, waardoor dit slechte nieuws al (flink) was ingeprijsd.

Kostenbasis omlaag
Stijgende grondstofprijzen zijn de boosdoener voor de afkalvende marges volgens Danone.

De prijzen van melk eiwitten, fruit en suiker blijven harder stijgen dan de onderneming zelf projecteerde.

Dit zijn voornamelijk inputkosten voor de yoghurtdivisie van Danone, waar het bedrijf moeilijk nu het economisch tegenzit in Europa de prijzen fiks kan verhogen.

Een tweede optie is om de kostenbasis van de onderneming flink terug te schroeven. De eerste jaarhelft bespaarde Danone al 250 miljoen euro.

Een flink bedrag, maar als Danone niet meer in de kosten kan snijden de komende tijd zullen de marges niet snel verbeteren.

De cijfers liegen namelijk niet: consumenten kopen in economisch moeilijke tijden minder dure yoghurts, waardoor Danone moeilijk de prijzen kan verhogen om stijgende inputkosten op te vangen.