VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Draghi en Bernanke bepalen de muziek

Centrale bankiers moeten de meubelen redden nu de twee grootste economiën ter wereld blijven voortmodderen. De verwachtingen blijven hoog, met stijgende beurzen als gevolg.

Voor beleggers is het glas de laatste tijd weer vooral halfvol. De financiële markten laten zich al langere tijd geruststellen door Fed-baas Ben Bernanke.

Hij zou een derde opkoopprogramma van schuldtitels in voorbereiding hebben. Vorige twee steunacties bezorgden beurzen een opkikker.

Beleggers rekenen al lang op die derde ronde van stimulering, zonder dat daar meer duidelijke aanwijzingen voor zijn. 
Ook deze week weer herhaalde Bernanke dat de centrale bank de helpende hand zal uitsteken als dat nodig is.

Analisten denken dat de Federal Reserve nog even wacht tot er meer duidelijkheid is over de Amerikaanse economie.

Maar ook die impasse zorgt voor optimisme. Zolang hij dit middel in de kast houdt zal het wel niet zo beroerd gaan met de Amerikaanse economie is dan de gedachte.

Die zienswijze krijgt wat rugwind nu de banengroei verrassend snel oploopt en ook cijfers uit de dienstensector meevallen.

Desondanks blijft de werkloosheid hoog. Als de Fed de werkgelegenheid naar een hoger plan wil tillen, de ultieme doelstelling van de Fed, dan zal er meer moeten gebeuren dan nu het geval is.

VS groeit matig
Hoe dan ook, de Fed weet zo tijd te winnen in de hoop dat de Amerikaanse economie alsnog op stoom komt.
Voor nu is de situatie matig. De groei loopt terug (1,5 procent) , de werkloosheid blijft hoog (8,2 procent).

De Verenigde Staten voelen ook de negatieve effecten van de Europese schuldencrisis. Hierdoor is de Amerikaanse dollar duurder geworden en dat is niet goed voor de export.

De Amerikanen hameren er dan ook op dat de Europese politici en de ECB snel en daadkrachtig moeten optreden om de schuldencrisis in te dammen.

Draghi's woorden
ECB-president Draghi lijkt de aangewezen man om te anticiperen op de oproep van de Amerikanen. 'Super Mario’ liet vorige week nadrukkelijk zijn spierballen zien toen hij meldde dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de euro te redden.

De markten spoten omhoog, niet in de laatste plaats door de suggestie dat de ECB weer staatsobligaties uit de Zuid-Europese landen en met name uit Spanje en Italië gaat opkopen, een programma dat al sinds februari stilligt. Gevolg: de rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties daalde flink en aandelenmarkten stegen. Dagenlang stegen de aandelenmarkten in de verwachting dat Draghi donderdag boter bij de vis zou leveren en krachtige maatregelen zou afkondigen. Maar dat deed hij niet. Landen die steun willen zullen eerst bin het noodfonds moeten aankloppen en zich daarmee verregaande controle en bemoeienis vanuit moeten laten welgevallen. 

Financiële markten reageerden in eerste instantie teleurgesteld maar trokken later weer bij. Blijkbaar menen beleggers nog steeds dat Draghi bijna niet anders kan dan de opkoop van perifeer staatspapier hervatten.

Dit programma werd in maart gestaakt, vooral om de druk op de Zuid-Europese landen te houden de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Vuurkracht noodfonds verhogen
Het opkopen van staatsobligaties in de secundaire markt heeft echter weinig soelaas geboden. Vlak voor Draghi's peptalk bereikte de Spaanse rente nog een recordstand van 7,69 procent.

Tegen de kracht van de financiële markt kan de ECB niet op, maar hier zal toch een oplossing voor gevonden moeten worden. Beleggers hopen vooral op een veel groter vangnet, wat mogelijk is door het noodfonds een bankvergunning te geven.

Het kan dan geld lenen bij de ECB en zo zijn slagkracht aanmerkelijk vergroten. Dit zou de financiële markten mogelijk ontmoedigen perifeer staatspapier van de hand te doen.

Een andere mogelijkheid is dat de ECB actief wordt op de markt voor staatsemissies eventueel samen met het noodfonds.
Duitsland bepaalt
In de praktijk liggen de zaken bijzonder complex. Duitsland, de belangrijkste economie van het eurogebied en veruit grootste betaler, is tegen welke vorm van monetaire financiering dan ook.

Het is de vraag hoe hoog onze oosterburen hun principes hebben zitten. Duitsland heeft bij de laatste eurotop al veel toegegeven aangaande de directe steun van banken uit het noodfonds.

Misschien kan Duitsland zich verschuilen achter een gecoördineerde actie met de Fed en eventueel de Bank of Engeland. Het geduld van de Verenigde Staten met Europa lijkt inmiddels wel op.