VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

PostNL nog steeds in de hoek waar de klappen vallen

PostNL zit in de hoek waar de klappen vallen. Terwijl het bedrijf worstelt met reorganisaties en afkoerst op het strafbankje van de beurs, valt ook de omzet harder terug dan verwacht.

Het postbedrijf stelde maandag de omzetverwachting voor heel 2012 bij. Eerder werd gerekend op groei met enkele cijfers, nu is de verwachting dat de omzet ten opzichte van 2011 stabiel zal blijven.

De oorzaak ligt bij de postbezorging in Nederland. Hier dalen de inkomsten harder dan verwacht.

PostNL handhaaft de verwachting van een onderliggende operationele winst van 110 tot 160 miljoen euro. Maar het tekent daarbij wel aan dat het resultaat aan de onderkant van deze bandbreedte zal liggen.

Eerder dit jaar werd de uitrol van een reeds geplande reorganisatie stilgezet in verband met kwaliteitsproblemen. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen zei maandag te verwachten dat de uitrol van de reorganisatie uiterlijk in het vierde kwartaal weer hervat kan worden.

De bezuinigingen zijn hard nodig om het bedrijf weer een stevigere basis te geven. Dit gebeurt onder meer door 10.000 postbodes te ontslaan en te vervangen door parttime krachten.

Verhagen zei er vertrouwen in te hebben dat de reorganisatie uiteindelijk zal slagen. “We hebben een goed track record voor het realiseren van besparingen. Er lopen heel veel reorganisaties en daarom hebben we vertrouwen dat we de lange termijn doelstellingen kunnen realiseren.”

Vermogenspositie
Financieel topman Jan Bos herhaalde dat het goed mogelijk is dat het bedrijf begin 2013 een negatief eigen vermogen zal hebben door een nieuwe boekhoudregel. Hierdoor moet PostNL verschuivingen in zijn pensioenverplichtingen in een keer op de balans nemen in plaats van deze over meerdere jaren uit te smeren.

De consequentie van het negatieve eigen vermogen is dat PostNL door beursbedrijf NYSE Euronext op het zogenaamde strafbankje wordt geplaatst. Op zich is dat geen ramp.

Bos wees erop dat het enige praktische gevolg is dat een onderneming elk kwartaal resultaten publiceert, wat PostNL al doet. Maar voor de reputatie van het bedrijf onder beleggers is dat natuurlijk niet al te best.

En die reputatie lijdt al onder het uitblijven van cash dividend. Het is de bedoeling dat het dividendbeleid na de verkoop van TNT Express aan UPS in ere wordt hersteld.

Nou is het al onzeker of de verkoop nog voor het eind van het jaar wordt afgerond omdat de Europese Commissie meer tijd wil om het samengaan van de bedrijven te bekijken. Maar dividenduitkering is ook afhankelijk van de vermogenspositie.

Topvrouw Verhagen zei maandag dat het besluit hierover pas zal worden genomen als eind dit jaar de balans wordt opgemaakt.




Gerelateerde artikelen