VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overname TNT Express bijna beklonken

“De transactiezekerheid is extreem hoog”, zo beklemtoonde president-commissaris en voormalig Unilever-voorman Antony Burgmans tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van TNT Express.

Burgmans was en blijft vol overtuigd dat de overname van koeriersdienst TNT Express door het Amerikaanse UPS zal slagen.

Dat de Europese Commissie de voorgenomen samensmelting van beide bedrijven kritisch zou gaan bekijken, was “geen verrassing en volledig ingecalculeerd”.

In het vierde kwartaal van 2012 moet het stempeltje in Brussel worden gezet. Aanvankelijk was gerekend op de zomerperiode.

Gevonden geld
Aandeelhouders TNT Express kunnen hun rekenmachientje erbij pakken. UPS, met als bijnaam ‘Big Brown’ vanwege de bruine huiskleur en de graadmeterfunctie voor de mondiale economie, biedt 9,50 euro per aandeel.

De beurskoers bungelt daar op dit moment ruim zeven procent onder rond een niveau van 8,85 euro.

Er van uitgaande dat Brussel niet dwars gaat liggen en UPS het geld aan TNT Express beleggers in december overmaakt, betekent dat een rendement dat zelfs hoger ligt dan dat van sommige Zuid-Europese staatsobligaties.

Gevonden geld dus in een tijdperk dat veilig spaargeld nauwelijks meer dan twee procent per jaar biedt.

Tenzij Burgmans te optimistisch is, want als de overname onverhoopt toch niet doorgaat, zal de koers fors dalen. Bovendien is met name de Europese markt waarop TNT Express zich richt, flink verslechterd sinds het uitbrengen van het bod halverwege maart.

Eigen benen
Burgmans en bestuursvoorzitster Marie Christine Lombard bevestigden dat de 9,50 euro hoger ligt dan wat TNT Express op eigen benen aan waarde zou kunnen creëren voor aandeelhouders. De combi met UPS bood namelijk extra kansen om in de kosten te snijden.

Concessies ten aanzien van (bescherming van) werkgelegenheid van het TNT Express personeel zouden geen invloed hebben gehad op het bod. UPS had dit al volledig ingecalculeerd, aldus Burgmans.

Knopen tellen
Zakenbank Goldman Sachs had al aangegeven het bod een faire prijs te vinden. Dat Goldman Sachs een (veel) hogere rekening kon sturen bij het slagen van de deal, deed geen afbreuk aan de onafhankelijkheid van die partij. Uiteindelijk werkte Goldman Sachs niet voor UPS, zo betoogde Burgmans.

Over de deskundigheid van Goldman Sachs zullen de meningen minder verdeeld zijn dan over de integriteit, gezien de schandalen van de laatste jaren.

Toch zullen beleggers hun knopen tellen en het bod omarmen, zeker gezien de slechte vooruitzichten op de Europese markt.




Gerelateerde artikelen