VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 augustus 2012

Heineken paait beleggers met hoger dividend

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De cijfers van Heineken bewijzen hoe belangrijk Azië is voor de brouwer. Om de positie daar te versterken moet Heineken flink de portemonnee trekken. Toch ziet Heineken kans het dividend te verhogen.

Heineken verkocht de eerste zes maanden van het jaar op eigen kracht ruim drie procent meer bier dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder.

Vooral in Azië gaan de verkopen voorspoedig. Op eigen kracht werd op groepsniveau - dat is inclusief de bierverkopen uit samenwerkingsverbanden - ruim acht procent meer bier verkocht.

Het is veruit de grootste stijging in alle regio's van Heineken en staat in schril contrast met West-Europa, waar Heineken bijna drie procent minder bier verkocht, vooral gedreven door slechte resultaten in Spanje en Portugal.

Inmiddels wordt ongeveer 13,5 procent van de biertjes nu in Azië aan de man gebracht door de Heineken groep.

Verreweg het grootste deel van dit bier wordt verkocht door Asia Pacific Breweries (APB), waar Heineken per eind juni een belang in had van 41,9 procent, dat de brouwer wil uitbreiden naar 100 procent.

Om dit te bewerkstelligen is Heineken verwikkeld in een biedingsstrijd, waar topman Van Boxmeer onlangs zijn bod ophoogde van 50 naar 53 Singapore dollar per aandeel.

Heineken wacht de reactie op het bod niet af, maar breidde het belang een dag voor de presentatie van de halfjaarcijfers uit met 2,7 procent.

Bod
Het grootste aandelenpakket is nog in handen van F&N, waarmee Heineken een samenwerkingsverband heeft in APB.

Het management van Heineken's partner F&N staat achter het bod van de brouwer om het belang van F&N in APB van 39,7 procent over te nemen, maar dit bod moet nog wel door de aandeelhouders van F&N worden goedgekeurd.

Mocht het bod gestand houden dan kost de overname van het belang van F&N Heineken 5,4 miljard Singapore dollar (3,5 miljard euro).

Regels in Singapore verplichten Heineken om ook een bod te doen van 53 Singapore dollar per aandeel op de 15,8 procent van de aandelen die nog vrij verhandelbaar zijn.

Mochten alle aandeelhouders hun stukken voor 53 Singapore dollar aanbieden, dan zou dit Heineken nog eens 1,3 miljard euro kosten.

Flinke uitgaven
De overname van APB gaat Heineken dus een flinke som geld kosten.

Heineken zal meer schuld aan moeten gaan om de overname te kunnen financieren, want het geld in kas en de vrije kasstromen van de komende maanden zijn niet voldoende om de overname te betalen.

De brouwer geeft zelf al aan dat de verhouding tussen de netto schuld (schuld minus geld in kas) en de ebitda (bedrijfsresultaat) onder druk komt te staan door de overname.

Eind juli was die ratio 2,2, maar de zelfopgelegde ratio van 2,5 gaat nu overschreden worden.

Binnen twee jaar moet het verhoudingsgetal weer onder deze grens liggen.

Om dit te bewerkstelligen zal Heineken enerzijds geld in kas moeten houden door overnames op een laag pitje te zetten en anderzijds meer omzet (op eigen kracht) moeten genereren en op de kosten moeten letten om het bedrijfsresultaat op te krikken.

Dividend
Om beleggers te paaien keert Heineken een interim dividend uit van 33 cent per aandeel.

Dat is 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar en betekent een kasuitstroom van nog eens 190 miljoen euro begin september.

Omdat Heineken altijd veertig procent van het jaardividend als interim dividend uitkeert, zal het totale dividend in 2012 ook met tien procent stijgen.

Afgerond zullen beleggers in 2012 waarschijnlijk 91 eurocent per aandeel tegemoet kunnen zien.

Op de weggezakte koers van ongeveer 43 euro betekent dit een dividendrendement van 2,1 procent.

EERSTE HELFT VAN HET JAAR VOOR HEINEKEN
- Omzetstijging op eigen kracht met 4,5 procent naar 8,8 miljard euro.

- Alleen in West-Europa werd minder bier verkocht.

- Het geschoonde bedrijfsresultaat (EBIT, beia) op eigen kracht daalde onverwacht hard met ruim vijf procent. Oorzaak: hogere grondstofkosten en investeringen. 

- Heineken heeft flink in de kosten gesneden in Europa: ruim 50 miljoen euro in de eerste jaarhelft van de totale kostenbesparingen van 85 miljoen euro.

- Heineken wil de komende tweeëneenhalf jaar nog eens 415 miljoen euro besparen. 
 


Gerelateerde artikelen

Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Heineken hoeft niet zo nodig de grootste te zijn
Heineken wint het van Carlsberg
Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}