VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eenmalige zaken hakken er flink in bij Douwe Egberts

Het zijn eenmalige tegenvallers die de winst van Douwe Egberts doen halveren. In het komende boekjaar, dat voor DE deze zomer is begonnen, verwacht het bedrijf geen nadelige gevolgen meer van bijvoorbeeld de eerder geconstateerde fraude.

DE Master Blenders 1753 (Douwe Egberts, DE) heeft in het afgelopen boekjaar haar winst zien dalen van 267 miljoen naar 118 miljoen euro. Dat is een daling met 56 procent. De koffie- en theeproducent heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot eind juni.

Met dank aan hogere prijzen werd wel een hogere omzet geboekt dan een jaar eerder: 2,7 miljard euro, tien procent meer dan de 2,4 miljard een jaar eerder. Het volume daalde echter wel: er werd 5 procent minder koffie en thee verkocht.

Fraude en kosten
De winst had te lijden onder de kosten die werden gemaakt voor de afsplitsing van moederbedrijf Sara Lee en door de grote fraude in de boekhouding bij DE’s Braziliaanse dochterbedrijf. Eenmalige zaken hakken er dus flink in maar DE verwacht niet dat dit in het komende boekjaar nog op de winst zal drukken.

DE verwacht dat de omzet het komende jaar met drie tot vijf procent zal groeien. En dan heeft men het over de periode van 1 juli dit jaar tot eind 2013. Vanaf 2014 wil DE het boekjaar weer gelijk trekken met kalenderjaar.

In West-Europa ging het niet slecht: hier steeg de omzet met bijna 12 procent tot 1,3 miljard euro. In Frankrijk en Spanje ging het ondanks de crisis opvallend goed. Op de thuismarkt Nederland levert marktleider DE een stevig gevecht met concurrenten als Nestlé. Hier wordt het aanbod nog dit jaar aangepast.

Inzetten op nieuwe Senseo
Het totale aanbod van filterkoffie tot Senseo-pads en -machines wordt vernieuwd. In oktober brengt DE samen met Philips een nieuwe bonenkoffiemachine: de Senseo Sarista.

Met dit apparaat hopen Douwe Egberts en Philips een espressomachine te hebben die een antwoord kan zijn op de Nespresso-apparaten van onder andere Siemens en Saeco. Een Senseo Sarista voor bonencapsules zal 250 euro gaan kosten.

In het afgelopen jaar is DE wat betreft bedrijfsresultaat (EBIT) iets onder de verwachting uitgekomen, maar de nettowinst viel mee. Beleggers zetten het aandeel in een eerste reactie dan ook een paar procent hoger.

Het belangrijkste punt van zorg zijn de lagere volumes, waardoor de operationele marges wat onder druk komen. Pluspunt is dat de volumes in het laatste kwartaal lijken te herstellen als gevolg van de eerste productinnovaties.

Duidelijkheid
Over het afgelopen jaar werd per aandeel twintig cent verdiend. Dat lijkt een koers rond 9 euro niet te rechtvaardigen. Nieuwe producten en productvormen, plus een vlotte afhandeling van het dispuut met de door de fraude gedupeerde beleggers kan een verder herstel brengen.

Kostenbesparingen zullen zorgen voor een daling van het uitgavenniveau met 55 tot 75 miljoen euro in 2015.

Voor het lopende boekjaar verwacht DE een verbetering van de EBIT-marge met 150 tot 200 basispunten. Analisten komen uit op een winst per aandeel van 0,49 euro voor het lopen boekjaar.

Daarmee doet een aandeel DE momenteel iets minder dan twintig keer de winst en dat geeft aan dat verwachtingen van beleggers hooggespannen zijn. Er wordt dan ook flink gehandeld in de nieuwkomer op het Damrak, waardoor het zo goed als zeker is dat DE bij de volgende herweging zal worden opgenomen in de AEX.