VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Handelshuis Acomo houdt zich nog altijd goed staande

Angst dat de handelsresultaten van Acomo door alle onrust in de wereld geraakt worden blijkt vooralsnog ongegrond. De halfjaarwinst steeg met een keurige elf procent.

Acomo, handelshuis in onder meer specerijen, thee, zaden en noten, kijkt met tevredenheid terug op het afgelopen halfjaar.

De handel bleef op een hoog niveau, ondanks uitdagende marktomstandigheden.

Sterke vergelijkingsbasis
Acomo heeft een aantal uitzonderlijk goede jaren achter de rug waarin het, mede geholpen door een aantal acquisities, de winst fors heeft weten te verhogen.

Het zou normaal gesproken steeds moeilijker moeten worden voor Acomo om de resultaten uit het verleden te overtreffen, maar vooralsnog stelt het bedrijf uit Rotterdam niet teleur.

Over de eerste jaarhelft steeg de omzet met 11 procent tot 300,6 miljoen euro en nam de nettowinst navenant toe tot 13,0 miljoen euro. De winst per aandeel kwam hiermee uit op 0,559 euro.

Breed gedragen groei
Acomo schrijft de hogere resultaten toe aan alle bedrijfsonderdelen, al heeft ook de sterkere Amerikaanse dollar een handje meegeholpen.

Zonder afzonderlijke groepsresultaten te vermelden is het bemoedigend dat de grootste dochter Catz International (specerijen, gedroogde vruchten en noten) de activiteiten op hetzelfde niveau als vorig jaar wist te handhaven, ondanks een rustiger prijsverloop.

Cats was vorig jaar goed voor ruim de helft van de totale nettowinst van Acomo en heeft al zeven achtereenvolgende jaren een hoger resultaat weten te bereiken.

Vooruitzichten
Acomo handelt in een wereld die wordt geteisterd door financiële problemen en grote klimatologische fenomenen zoals nu de extreme hitte en droogte in de Verenigde Staten.

Door goed te spreiden wil de onderneming ook onder dit soort onvoorspelbare en onbeheersbare omstandigheden verder te groeien. Een concrete winstprognose geeft het bedrijf niet, maar de drang naar verdere groei getuigt toch van het nodige zelfvertrouwen.

Niet vergeten mag worden dat Acomo ook zeker kan profiteren van onrust in de wereld omdat afnemers bereid zijn te betalen voor de waarborg dat zij de benodigde producten ook geleverd krijgen.

Een en ander neemt niet weg dat er wel degelijk risico's bestaan. Alsmaar stijgende prijzen van producten als gevolg van schaarste, de sterke vraag uit opkomende landen en politieke en klimatologische ontwikkelingen kunnen de consumptie
ontmoedigen. Zeker in economisch moeilijke tijden.

Acomo keert een interim-dividend uit van 15 cent (vorig jaar 13 cent). De ex-dividenddatum is 4 september.




Gerelateerde artikelen