VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dreigende Amerikaanse afwaardering door Moody’s maakt weinig indruk

In navolging van de downgrade door Standard & Poors vorig jaar augustus, neigt nu ook Moody’s de triple A rating van de Verenigde Staten te verlagen. De markt gelooft het voorlopig wel.

Vorig jaar augustus durfde Standard & Poor’s (S&P) het aan de credit rating van de Verenigde Staten te verlagen van ’triple A’ naar AA+.

De gevreesde schrikreactie op de downgrade door S&P bleef toen uit.

Sterker, sindsdien is de Amerikaanse lange rente alleen maar verder gedaald.

Beleggers bleven vertrouwen houden dat de door hen aan de Amerikaanse staat geleende centjes keurig worden terugbetaald.

Opnieuw weinig reactie
Ook Moody’s voornemen zorgt niet voor onrust. De aandelenindices volgden gisteren zelfs de weg omhoog, terwijl de lange rente vrijwel onbewogen bleef op historisch laag niveau.

Wel zakte de dollar verder tegenover de euro, maar deze beweging is al een aantal weken gaanden.

De dollarzwakte wordt vooral toegeschreven aan de toegenomen kans dat de Fed de geldpersen aanzet en het feit dat de ECB voor meer rust in euroland heeft gezorgd.

De waarschuwing van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble aan het Amerikaanse adres dat de staatschuld te hoog is, maakte evenmin indruk.

Fiscal cliff
De Amerikaanse economie loopt op een zogeheten ‘fiscal cliff’ af. Op 1 januari 2013 lopen belastingverlaging van George Bush uit 2010 af en starten automatische bezuinigingen zoals overeengekomen bij de onderhandelingen over het schuldenplafond vorig jaar zomer.

Het ‘begrotingsklif’ zal de overheidsfinanciën in beginsel goed doen, maar kan een significante negatieve impact op de economie hebben. De gematigde groei zal dan volgend jaar omslaan in een behoorlijke krimp.

Zoals het er nu naar uit ziet zullen de kibbelende Democraten en Republikeinen de onderhandelingen over het begrotingsklif pas na de verkiezingen op 6 november voeren.

Dat is krap tijd en enkele maanden daarna doemt wederom het schuldenplafond op hen af.

Fed extra onder druk
De negatieve effecten van het begrotingsklif op de economie zijn de grote vrees van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, die morgen vergadert en met deze dreiging in het achterhoofd mogelijk nieuwe stimuleringsmaatregelen gaat aankondigen.

Als de Amerikaanse politiek niets doet, dan zal de Fed in actie moeten komen om erger te voorkomen.
De Fed beoogt de lange rente te drukken om de Amerikaanse economie weer aan te praat te krijgen. Bedrijven en gezinnen kunnen hierdoor goedkoper lenen.

Omvangrijke begrotingstekorten van bijna 10 procent van het bbp, een staatschuld die gelijk is aan 100 procent van het bbp en een mogelijke lagere kredietwaardigheid zorgen juist voor een opwaartse druk op de rente.

Niet afdoende
Toch kun je zeggen dat Moody’s de Fed bijstaat. Het legt namelijk extra druk op de politiek door aan te geven dat een snelle deal om de fiscal cliff te voorkomen niet per definitie afdoende zal zijn om een ratingverlaging te ontkomen.

Moody’s wil een breder plan op tafel hebben om de overheidsfinanciën gezonder te maken. De begrotingsonderhandelingen die dus mogelijk pas na de verkiezingen op 6 november van start gaan, zullen als totaalplaatje bepalend zijn voor de kredietrating.

Verlopen deze onderhandeling naar Moody’s wens, dan zou het zelfs bereid kunnen zijn de outlook ‘negatief’ te verhogen naar ‘stabiel’.

Bij deze politieke impassen hebben de financiële markten alleen maar extra argumenten gekregen reikhalzend naar de verrichtingen van de Fed uit te kijken en te hopen op nieuwe maatregelen.