VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 maart 2012

ABN Amro iShares MSCI Emerging Markets Klik & Klaar Note februari 2014

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: ABN Amro iShares MSCI Emerging Markets Klik & Klaar Note februari 2014

Wat is het en voor wie is het bedoeld?
Je zal maar verkoper beleggingsadviseur bij ABN Amro zijn: ‘Wat ik nu voor u heb: de ABN Amro iShares MSCI Emerging Markets Klik & Klaar Note februari 2014.’ Voordat je de naam van dit product hebt uitgesproken is de koffie van de klant al weer koud.

Het gaat hier om een gestructureerd product waarmee de belegger onder bepaalde voorwaarden een bescherming heeft tegen koersdalingen tot 50 procent. De Note loopt twee jaar maar kan voor het einde van de looptijd worden afgelost.

Als na twee jaar de stand van de onderliggende index onder de startwaarde (het klik & klaarniveau) ligt, maar boven de 50 procent van de beginstand, krijgen beleggers hun inleg terug. Als de iShares MSCIEmerging Markets tracker echter halveert, deelt de belegger in dit verlies. In theorie kan hier dus de volledige of nagenoeg volledige inleg worden verloren.

De coupon is ook voorwaardelijk: er zijn vier peildata, elk halfjaar. Als de iShares op de peildatum boven het klik & klaar-niveau noteert, wordt de Note afgelost op 100 procent en ontvangt de belegger de coupon van 4,375 procent
voor ieder halfjaar dat de Note gelopen heeft.

Als de iShares op peildatum onder klik & klaarniveau staan, is er geen coupon en loopt de Note door tot aan de volgende peildatum.

De Klik & Klaar Note is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0009980960).

Wat zijn de kansen, kosten en risico’s?
De ABN Amro Note werd eind februari van dit jaar geïntroduceerd en noteert nog in de buurt van de uitgifteprijs. Het rendement dat maximaal kan worden behaald is 4,375 procent per halfjaar.

Dat is een kleine 9 procent op jaarbasis. Het kredietrisico mag hetzelfde worden ingeschat als bij ING, ook ABN Amro is een Nederlandse systeembank met een A+ rating bij S&P. Maar het neerwaarts risico van dit product is toch aanzienlijk groter dan dat van de hiervoor besproken Liric.

In het meest ongunstige scenario kijkt de belegger tegen een verlies aan van meer dan de helft van zijn inleg. De totale kosten bedragen voor de gehele looptijd 2 procent van de nominale waarde. Dat is dus 1 procent op jaarbasis, maar als er vervroegd wordt afgelost zijn deze kosten per jaar uiteraard hoger.

Bij aflossing na een halfjaar -in deze markt niet ondenkbaarverdient ABN Amro wel erg veel aan dit product.

Wat moeten we hiervan denken?
Bij de Klik & Klaar Notes is de mogelijke winst beperkter dan het maximale verlies, en dat is een belangrijk nadeel.

De onderliggende waarde is een aandelencategorie die goede kansen biedt voor beleggers die zich wat risico kunnen permitteren. Bij een verder koersherstel profiteert een bezitter van dit soort Notes maar heel beperkt mee.

Het rendement is dan hoger dan op een gewone obligatie, maar dat weegt onvoldoende op tegen de nadelen. Wie
toch enig risico wil lopen kan beter direct beleggen in de betreffende iShares-tracker.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}