VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Belgische handelaren naar rechter om transactietaks

Belgische handelaren stappen naar de rechter om de belasting op beurshandel te laten verbieden. Een nieuwe tegenvaller voor voorstanders van de  transactietaks. Maar een zorg minder voor de Nederlandse regering.

Vanaf 2014 zullen banken en andere financiële instellingen een kleine belasting moeten betalen per financiële transactie.

Dat is tenminste wat de Europese Commissie onder leiding van José Manuel Barroso vorig jaar september voorstelde.

Voor de aan- of verkoop van aandelen en obligaties zou een belasting van 0,1 procent verschuldigd zijn, voor derivaten 0,01 procent.

Beleggers hoeven dit in principe niet te betalen, maar het leidt weinig twijfel dat banken en brokers de kosten door zullen berekenen aan hun klanten.

Twijfelachtig
In mei keurde het Europees Parlement .  Maar inmiddels is het uiterst twijfelachtig geworden of een dergelijke belasting door alle Europese landen wordt ingevoerd.

Om tot een Europees besluit te komen over belastingzaken moeten alle landen het eens zijn. En unanimiteit is nu niet bepaald het sterkste punt binnen de Europese Unie.
 Het voorbeeld: de tobintaks
De Tobintaks is een idee van de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar James Tobin.

Het is een vorm van kapitaalcontrole, een lage vorm van belasting op munttransacties.

Bedoeling is de bewegingssnelheid en de grilligheid van kapitaalverkeer, of speculatie, tegen te gaan.

Daarbij komt dat de weerstand tegen de belasting groot is. De Nederlandsche Bank bijvoorbeeld noemt de belasting ‘onwenselijk'. De taks zou zijn doel ook voorbij schieten.

De bedoeling was om zo speculanten de wind uit de zeilen te nemen. Zij worden ervan beschuldigd de markt te verstoren met hun flitshandel.

DNB noemt het ‘ of verstorend marktgedrag door de belasting wordt ontmoedigd. Wel zou deze leiden tot lagere economische groei en fikse kosten voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

DNB schat de kosten van een financiële transactietaks voor Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars op 4 miljard euro per jaar.

Initiatief
Nu een Europese transactietaks ver weg lijkt heeft een aantal landen het initiatief genomen om de belasting al door te voeren in eigen land. Duitsland werkt aan een dergelijk plan, in Frankrijk is deze recent ingevoerd.

In België betalen beleggers sinds 1 mei 0,25 procent belasting op hun aandelentransacties met een maximum van 740 euro.

Professionele handelaren in België om de extra belasting op aandelentransacties te laten vernietigen. De aard van de belasting, een meerwaardebelasting, zou geheven worden ongeacht de rendementen die gemaakt worden.

Ook bij verlies zouden beleggers taks verschuldigd zijn en dat zou in strijd zijn met de Grondwet. De Belgische regering heeft dit ‘gat' in de wetgeving al eerder gedicht door verliezen aftrekbaar te maken voor bijvoorbeeld banken en verzekeraars. Handelaren kunnen geen beroep doen op een dergelijke aftrek.

Gevolgen
Als de handelaren gelijk krijgen is dat een fikse tegenvaller voor de Belgische regering die in zijn begroting rekent op bijna 200 miljoen opbrengsten aan beursbelasting.

In dat geval is het een nieuwe tegenvaller voor de voorstanders van invoering van verdere belasting van beurshandel.

Het zou wel een hobbel kunnen wegnemen in de vorming van een nieuwe Nederlandse regering. Beoogde regeringspartij PvdA pleitte in zijn verkiezingsprogramma voor invoering van de financiele transactietaks, waarbij pensioenfondsen vrijgesteld zijn. De VVD is tegen.