VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

CSM nu officieel in zee met Duitse chemiegigant BASF

Het is even wennen, maar met de bakkerijdivisie in de etalage ligt de toekomst van CSM volledig bij biotechnologie. Een deal met het Duitse chemiebedrijf BASF ziet het bedrijf als een eerste mijlpaal.

De van CSM moet nog worden doorgevoerd, maar het concern is al druk bezig de toekomst vorm te geven.

Zoals eerder aangekondigd staat de bakkerijdivisie, goed voor circa driekwart van de concernomzet, in de etalage.
Wat resteert maakt van CSM een pure biotechspeler noemen.

Met de divisie Purac richt het zich op de fabricage van biologisch afbreekbaar plastic op melkzuurbasis. En dan is er nog het bedrijfsonderdeel dat luistert naar de naam Caravan en gezonde voedingsingrediënten produceert.

Deal met BASF
Markten waarop het nieuwe CSM actief zal zijn is die van voeding, pharma en chemie. Hierbij werkte Purac al sinds 2009 samen met BASF op het gebied van biologisch barnsteenzuur waarvan onder meer plastic gemaakt kan worden.

Beide bedrijven pretenderen nu een productiemethode voor barnsteen te hebben ontwikkeld die duurzaam en efficiënt is. Grote voordeel is dat er bij de productie minder CO2 vrijkomt en dus beter is voor het milieu.

Dit onderzoeksproces is nu klaar voor productie en verkoop van barnsteenzuur. Hiertoe hebben CSM en BASF een fifty-fifty joint venture opgericht.

Dit bedrijf wordt gevestigd in Düsseldorf en zal vanaf volgend jaar operationeel zijn.

Tegelijkertijd wordt er productieruimte geschikt gemaakt in een Purac fabriek in Barcelona. Deze fabriek zal een jaarlijkse productiecapaciteit van 10.000 ton barnsteenzuur hebben en eind volgend jaar operationeel zijn. CSM en BASF claimen daarmee wereldmarktleider te worden.

Kansen
De verwachting is dat de vraag naar biologisch barnsteen de komende jaren sterk zal stijgen, nog sneller dan eerder gedacht.

Goedkopere productiemethoden, wat CSM en BASF pretenderen te hebben ontdekt, ontsluiten natuurlijk ook grotere markten. Hierbij kan gedacht worden aan de eindmarkten voor bioplastics, maar ook van chemische bouwstenen, oplosmiddelen, polyurethaan en weekmakers.

De bouw van een tweede productiefaciliteit met een capaciteit van 50.000 ton barnsteenzuur zit al in de pijplijn. Voor het perspectief: de omvang van de totale markt voor barnsteenzuur wordt momenteel op 50.000 ton geschat.

Het persbericht waarin CSM de samenwerking aankondigt omvat helaas geen enkel cijfer, waardoor het lastig is de waarde ervan in te schatten.

Maar ook zonder harde cijfers zijn de mogelijkheden die uit de samenwerking voort komen zonneklaar. Met BASF als partner heeft CSM veel meer slagkracht om zijn activiteiten onder de aandacht te brengen.

Verder toont CSM aan over een heldere strategie te beschikken door sterke posities in nichemarkten in te kunnen nemen, waar relatief hoge winstmarges te maken zijn.

CSM ontpopt zich ook duidelijk tot een concurrent van DSM, die ook actief is met barnsteenzuur. Meerdere partijen overwegen overigens de productie op te voeren.

De samenwerking met BASF zal ook voor nieuwe fantasie in het aandeel zorgen. Het Duitse chemieconcern is al eerder genoemd als overnemer van het Purac-onderdeel. Maar waarom zou CSM dan juist de bakkerij-activiteiten in de etalage hebben gezet?




Gerelateerde artikelen