VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gemengde start cijferseizoen onder guur economisch klimaat

Zoals gewoonlijk trapt aluminiumproducent Alcoa het seizoen van kwartaalcijfers af. Het bedrijf stelt niet teleur, maar is wel voorzichtiger over de toekomst. Dat maakt beleggers kopschuw.

Onzekere tijden, gestegen beurzen. De Amerikaanse beurzen noteren niet ver onder hun hoogste stand ooit.

De Dow Jones zit slechts 5 procent onder zijn piek van precies vijf jaar geleden. De S&P 500 zit 8 procent onder de top. Aandelenkoersen worden ondersteund door goede dividenden die beduidend boven rendement op staatspapier ligt.

De hoge aandelenkoersen scheppen niettemin verplichtingen aan bedrijven met goede winstcijfers op de proppen te komen en daarmee een signaal af te geven dat dividenden houdbaar zijn.

Dat valt niet mee in een omgeving waarin de economische groei terugloopt en grondstofprijzen oplopen.

Lage verwachtingen
Bedrijven zijn dan ook terughoudend en hebben zich over het algemeen niet al te uitbundig uitgelaten over het derde kwartaal en de rest van het jaar.De verwachtingen van zijn dan ook laag.

Voor de bedrijven uit de S&P 500 wordt door analisten gemiddeld gerekend op een winstdaling van 1,2 procent, wat zou duiden op het slechtste kwartaal sinds het derde kwartaal 2009.

Dat heeft te maken sterke het derde kwartaal van vorig jaar, maar ook zeker de mondiale economische groeivertraging.

Voor Amerikaanse bedrijven speelt vooral de schuldencrisis in Europa een negatieve rol, terwijl natuurlijk ook de groeivertraging in China doortikt.

Cijfers Alcoa
Alcoa is altijd het eerste bedrijf uit de Dow Jones index dat inzage geeft in de prestaties over het afgelopen kwartaal.

Alcoa wordt vanwege zijn mondiale aanwezigheid in productieprocessen gezien als een aardige indicator voor de wereldeconomie. Wat betreft vraag wordt dan vooral gekeken naar China.

Meer dan een indicatie is het echter niet. De cijfers van Google en de banken JP Morgan Chase en Wells Fargo die deze week nog naar buiten komen leggen waarschijnlijk meer gewicht in de schaal.

Alcoa rapporteerde over het derde kwartaal een voor buitengewone posten geschoonde nettowinst van 32 miljoen dollar, gelijk aan 3 cent per aandeel. Analisten hadden gemiddeld op 1 cent gerekend.

Ook de omzet van 5,8 miljard dollar kwam hoger uit dan verwacht. Het goede omzetcijfer is opvallend omdat de aluminiumprijzen in een jaar met 17 procent zijn gedaald.

De cijfers vielen dus mee, maar Alcoa is op een aantal punten voorzichtiger geworden over de toekomst, wat het aandeel een verlies van bijna 5 procent opleverde. Inderdaad te hopen dat Alcoa niet een trend heeft gezet.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}