VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 oktober 2012

Scheefgroei tussen Arseus-divisies voer voor speculaties

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het Belgisch-Nederlandse Arseus blijft de gemoederen bezighouden. Doordat de afzonderlijke divisies zo verschillend presteren wordt er veelvuldig gezinspeeld op een splitsing of overname. Arseus houdt de boot af.

In het derdekwartaalbericht geeft Arseus alleen inzicht in de omzetcijfers en die zijn over het algemeen wat beter dan verwacht.

Ook in het derde kwartaal zijn de verschillen in prestaties tussen de divisies van Arseus groot. Sterker, de divisies zijn qua omvang alleen maar verder uit elkaar gegroeid.

Sterdivisie
Het veruit grootste en snelst groeiende onderdeel Fagron, met name leverancier van grondstoffen voor klantspecifieke medicijnen, perste er dit keer een autonome groei van liefst 8,7 procent uit.

Dat is ruim meer dan de autonome groei van 5,4 procent voor Arseus als geheel.

Fagron is daardoor inmiddels goed voor 53,7 procent van de concernomzet en hengelt, dankzij de relatief hoge marges, al driekwart van het bedrijfsresultaat van Arseus binnen.

Overige divisies
De overige divisies presteerden gemengd. Arseus Dental (28,6 procent van de omzet), leverancier van apparatuur en diensten aan tandartsen boekte enigszins een verrassende autonome groei van 1,1 procent.

In het tweede kwartaal kampte deze divisie nog met een grote terughoudendheid bij tandartsen te investeren vanwege de ingevoerde vrije tandartstarieven. Nu dit besluit per 1 januari 2013 wordt teruggedraaid herstelde de markt zich weer wat.

Arseus Medical (10,1 procent van de omzet), leverancier van medische producten en diensten aan zieken- en verzorgingshuizen, kromp autonoom met 2,2 procent. Vooral door een bewuste afbouw van laag renderende activiteiten gericht op incontinentie.

IT-divisie Coriles, met 7,5 procent van de omzet het kleinste onderdeel, draaide behoorlijk en groeide autonoom met 10,7 procent.

CEO tevreden
Volgens ceo Ger van Jeveren is er sprake van een solide resultaat . Volgens de voorman en medeoprichter van Fagron is het succes te danken aan "het jarenlang consequent volgen van de innovatiestrategie".

Hoewel er geen winstcijfers worden verstrekt ligt Arseus naar eigen zeggen op koers de eerder uitgesproken jaarverwachting waar te gaan maken.

Dat impliceert een gezonde autonome groei en een rentabiliteit die sneller groeit dan de omzet. Afbouw van minder rendabele omzet, circa 5 procent van totaal, helft daar ook bij.

Arseus van de beurs?
Het feit dat 37 procent van de aandelen in bezit is van private equity partijen Couckinvest en Waterland voedt al langer speculaties over een overname van Arseus.

Dit kreeg extra gewicht toen de twee private investeerders beide in het najaar van vorig jaar Omega Pharma van de Belgische beurs plukten, het oude moederbedrijf van Arseus.

Voor circa 330 miljoen euro kunnen de twee private investeerders de resterende stukken Arseus van de beurs plukken en proberen de minst aantrekkelijke divisies te verkopen.

Maar dat is speculeren. Arseus is momenteel gewoon op zowel de Nederlandse als Belgische beurs genoteerd.


Gerelateerde artikelen

De reddingsoperatie van Fagron in zeven antwoorden
Debacle doet beleggers Fagron hunkeren naar betere tijden
Debacle doet beleggers Fagron hunkeren naar betere tijden
12-05-2016

De reddingsoperatie van het Belgisch-Nederlandse farmaciebedrijf Fagron is …

Lees verder

claimemissie Fagron
Fagron om opheldering gevraagd over recente tegenslagen en vertrek topman
Fagron om opheldering gevraagd over recente tegenslagen en vertrek topman
18-12-2015

De VEB vraagt de medisch toeleverancier Fagron een verklaring voor de reeks…

Lees verder

VEB Fagron
Hoe raakt een mogelijke emissie aandeelhouders Fagron?
Hoe raakt een mogelijke emissie aandeelhouders Fagron?
15-12-2015

Nu een overname geen prioriteit meer heeft en de oude topman weg is, komt e…

Lees verder

overname claimemissie Fagron

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}