VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kempen Inflatie Note

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: Kempen Inflatie Note

Wat is het en voor wie?
De Kempen Inflatie Note werd in september uitgegeven en heeft een looptijd van zeven jaar. Het is een garantieproduct met een nominale waarde van 1000 euro die aan het eind van de rit met zekerheid terugkomt. Behalve als de uitgevende instelling (Van Lanschot Bankiers, S&P rating A-) failliet gaat.

De rentecoupon van deze obligatie is minimaal 1,2 procent en daarnaast gekoppeld aan de inflatie, de ontwikkeling van het algemeen prijspeil. Als de inflatie in de eurozone stijgt, kan de coupon hoger worden. De inflatieindex die hiervoor wordt gebruikt, is de Eurozone HICP Index Ex Tobacco.

De aflossingswaarde wordt niet beïnvloed door de inflatie. Als beleggingsproduct maakt dat deze Note geschikt voor beleggers die vrezen dat de inflatie de komende jaren zal oplopen.

Hyperinflatie wordt door sommige economen al jaren voorspeld omdat zij dit als een onvermijdelijk gevolg zien van de grootschalige staatssteun voor banken en de kunstmatig lage rente.

De jaarlijkse coupon varieert met de inflatie volgens een participatiegraad die begin oktober is vastgesteld op 138,5 procent. Dus de procentuele stijging van de inflatie-index wordt met 38,5 procent verhoogd, en als de uitkomst van die som hoger is dan 1,2 procent, wordt dat de coupon.

Kansen, kosten en risico’s?
De basiscoupon van 1,2 procent is laag, op een spaarrekening wordt meer vergoed. Vanaf een inflatie van 0,87 procent wordt de coupon echter al hoger. Bij de huidige inflatie van circa 2,3 procent wordt de coupon dusongeveer 3,19 procent.

Voor een spaarrekening geldt overigens ook dat de rente daarop (met een vertraging, dat wel) omhoog gaat als de inflatie oploopt.

Het risico van dit product is ook niet verwaarloosbaar, omdat de uitgever een bank is met een A-rating en dat is niet de allerhoogste.

Tussentijds kan de koers dus dalen bij veranderingen in de rentestand of inflatieverwachting, maar ook bij een neerwaartse aanpassing van de creditra ting van Van Lanschot.

De totale kosten zijn volgens de brochure 2,5 procent over de hele looptijd, dat komt neer op 0,36 procent per jaar.

Wat moeten we hiervan denken?
De Kempen Inflatie Note is geschikt voor beleggers die denken dat de inflatie sneller oploopt dan nu algemeen wordt verwacht. Dat zijn mensen die nu bijvoorbeeld ook vaak voor goud kiezen.

Deze note is net als de eerder besproken variant van ABN Amro een prima alternatief voor een goudstaaf, omdat het neerwaarts risico veel kleiner is.

Een nadeel van deze door Kempen uitgegeven versie is echter dat er geen handel mogelijk is op Euronext Amsterdam. Er is wel een ISIN code (XS0815938336) maar de handel kan alleen via Kempen, die er wel dagelijks een bied-en laatprijs in belooft af te geven.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}